Onafhankelijkheidsdag Burkina Faso
Land / gebied: Burkina Faso
Soort: Nationale feestdag
Burkina Faso Op 5 augustus 1960 werd Boven-Volta een onafhankelijke republiek met Maurice Yaméogo als president. In 1984 werd Boven-Volta omgedoopt tot Burkina Faso, 'het land van de integere mensen'.

De geschiedenis van het huidige Burkina Faso gaat terug tot de 14de eeuw, toen de Mossi, de belangrijkste stam in het gebied, in de savannen van West-Afrika verschillende koninkrijken stichtten.

De Franse aanwezigheid in het gebied dateert van 1895, toen het gebied van het huidige Burkina Faso onderdeel werd van Frans West Afrika. In 1919 werd de kolonie Boven-Volta gesticht, bestaande uit delen van Niger, Ivoorkust en het huidige Mali. Na enige grensverschuivingen ontstond in 1947 het Burkina Faso (toen nog Boven-Volta) binnen zijn huidige grenzen en als deel van Frans West en Equatoriaal Afrika.

Van 1958 tot de onafhankelijkheid in 1960 maakte Boven-Volta deel uit van de Communauté franco-africaine, onder Frans koloniaal bestuur, maar met een zekere mate van autonomie. Op 5 augustus 1960 werd Boven-Volta een onafhankelijke republiek met Maurice Yaméogo als president.

Economische achteruitgang, toenemende corruptie en groeiend autoritair gezag leidden in de volgende jaren tot diverse staatsgrepen.

In 1984 werd Boven-Volta omgedoopt in Burkina Faso, 'het land van de integere mensen'.

Een feestdag in Burkina Faso.