Onafhankelijkheidsdag Haïti
Land / gebied: Haïti
Soort: Nationale feestdag
Haïti Nationale Dag. Op 1 januari wordt in Haïti 'Onafhankelijkheidsdag' gevierd en markeert het onafhankelijk worden van Frankrijk in 1804 na de Haïtiaanse Revolutie (de enige succesvolle slavenopstand in de geschiedenis). Haïti was het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale zwarte land ter wereld.

Rebellenleider Jean-Jacques Dessalines riep zichzelf uit tot keizer Jacob I van Haïti nadat hij ook de naam van het gebied - door de Franse kolonisten 'Saint-Domingue' genoemd - had gewijzigd in 'Haïti'. Uit haat tegen de Fransen liet hij alle nog in Haïti aanwezige blanken vermoorden en wettelijk vastleggen dat buitenlanders geen grond mochten bezitten. Door het witte deel uit de vlag van Frankrijk te verwijderen, ontstond de vlag van Haïti.

De volgende dag is voor veel Haïtianen ook een vrije dag. Op 2 januari worden de mensen die hun leven hebben gegeven in de strijd voor onafhankelijkheid herdacht tijdens de Dag van de Voorouders (Jour des Aïeux).

Een feestdag in Haïti.