Onafhankelijkheidsdag Honduras
Land / gebied: Honduras
Soort: Nationale feestdag
Honduras In 1821 werd Honduras onafhankelijk van Spanje, waarbij Francisco Morazán als eerste president werd aangesteld. Día de la Independencia. Jaarlijks op 15 september.

Honduras vormde de zuidoostelijke punt van het Indiaanse Maya-rijk, dat zich via Guatemala tot de stad Copán in West-Honduras naar het zuiden uitspreidde. Deze grootse Indiaanse Maya-beschaving was in 1502, toen Christoffel Columbus op Hondurese grond arriveerde, reeds verdwenen.

Honduras werd gekoloniseerd door de Spanjaarden nadat het verzet van de Lenca-indianen was gebroken. Het omgekomen Lenca-hoofd, Lempira, leeft nog immer voort als volksheld en wordt geëerd door de nationale munt, die naar hem is vernoemd. In 1821 werd Honduras onafhankelijk van Spanje, waarbij Francisco Morazán als eerste president werd aangesteld. Honduras sloot zich aan bij de Midden-Amerikaanse federatie. Ten gevolge van een boerenopstand in 1839 brak deze federatie echter uiteen in 4 afzonderlijke staten, waaronder Honduras.

Zie ook:
  • Onafhankelijkheidsdag Costa Rica