Onafhankelijkheidsdag Kroatië
Land / gebied: Kroatië
Kroatië Dan nezavisnosti. Jaarlijks viert Kroatië op 8 oktober de onafhankelijkheid.

Op 8 oktober 1991 stemde het Kroatische parlement unaniem voor het verbreken van alle staatsrechtelijke banden van de Republiek Kroatië met de voormalige staat SFRJ (Socialistische Federatie van Republieken Joegoslavië).

Deze beslissing om de zelfstandigheid van Kroatië uit te roepen werd in eerste instantie al op 25 juni 1991 genomen, maar kon pas in werking worden gezet na een moratorium van drie maanden die door de EU was opgelegd op basis van de declaratie van Brijuni waarmee de crisis in het land op een vreedzame manier opgelost trachtte te worden.

Echter, op dezelfde dag dat het moratorium verlopen was bombardeerde de JNA de historische binnenstad van Zagreb waar de zetel van het Kroatische parlement, de Banski Dvori, zich bevond. President Franjo Tudjman en zijn naaste parlementsleden ontweken ter nauwer nood deze aanval doordat ze bij wijze van uitzondering in een andere kamer overleg hielden. Het Kroatische parlement zag zich gedwongen de historische zitting in het gebouw van de INA te houden.

Een feestdag in Kroatië.