Onafhankelijkheidsdag Lesotho
Land / gebied: Lesotho
Soort: Nationale feestdag
Lesotho Bij de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk op 4 oktober 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho.

Lesotho is een land in Afrika dat geheel wordt omsloten door Zuid-Afrika en daarmee één van de drie landen ter wereld die volledig omgeven is door een ander land (de andere twee zijn San Marino en Vaticaanstad, beide in Italië).

Lesotho - vroeger bekend als Basutoland - was zeer dun bevolkt tot het einde van de 16 eeuw. Tussen de 16e en de 19e eeuw waren er verschillende groepen vluchtelingen, ontstaan ten gevolge van interne conflicten en oorlogen.

Tijdens het koningschap van koning Moshoeshoe I (1823-1870) resulteerde een aaneenschakeling van oorlogen met Zuid-Afrika (voornamelijk tussen 1856 en 1868) in het verlies van grote stukken land, waarna Moshoeshoe I bescherming zocht bij het Verenigd Koninkrijk. Basutoland werd uitgeroepen tot Brits Protectoraat. Het bestuur was in eerste instantie in handen van de Kaapkolonie, maar in 1884 werd Basutoland een aparte Britse kolonie.

Pogingen vanuit Zuid-Afrika in de eerste helft van de 20e eeuw om zeggenschap te krijgen over Basutoland werden bestreden, waarmee het land gevrijwaard bleef van het apartheidsregime.

Een feestdag in Lesotho.