Oprichting SAR Hongkong
Land / gebied: Hongkong
Hongkong Op 1 juli 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk Hongkong over aan China. Hongkong werd hierbij een 'Speciale Bestuurlijke Regio', waarin gedurende vijftig jaar niet dezelfde wetten gelden als in het communistische China.

De officiële naam van Hongkong is 'Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China' (HKSAR = Hong Kong Special Administrative Region).

Hongkong (voorheen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) en Macau (voorheen onderdeel van Portugal) zijn twee Speciale Administratieve Regio's van de Volksrepubliek China. Dit houdt in dat beide gebieden hun eigen economisch systeem mogen behouden en politieke autonomie hebben, maar wel horen bij de Volksrepubliek China. In de praktijk komt het neer op een status aparte. Zie ook: Oprichting SAR Macau.

Een feestdag in Hongkong.