Orthodox Pasen
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)
Christendom De oosters-orthodoxe kerken - ook wel Orthodoxe Kerk of Byzantijnse Kerk genoemd - vieren het Paasfeest in 2024 op zondag 5 mei. Men viert Jezus' overwinning op de dood. Na zijn kruisiging op Goede Vrijdag stond hij op uit de dood: verrijzenis. Hierdoor is aan christenen de hoop gegeven op een beter leven nu of na de dood.

De Goede Week begint in de Orthodoxe Kerk op Palmzondag (Intocht van de Heer in Jeruzalem) en wordt voorafgegaan door Lazaruszaterdag die de opstanding van Lazarus uit de dood herdenkt. De data rondom Orthodox Pasen 2024 zijn:

• zaterdag 27 april: Lazaruszaterdag
  • zondag 28 april: Orthodox Palmzondag
  • donderdag 2 mei: Orthodox Witte Donderdag
  • vrijdag 3 mei: Orthodox Goede Vrijdag
  • zaterdag 4 mei: Orthodox Paaszaterdag
  • zondag 5 mei: Orthodox Pasen
  • zondag 12 mei: Thomaszondag

• Orthodox Pasen wordt gevierd in o.a. Servië, Roemenië, Griekenland, Georgië, Rusland en Oekraïne, maar ook in de oriëntaals-orthodoxe kerken: Koptisch, Syrisch, Ethiopisch en Eritrees.

Zie ook: Koptisch Pasen en Armeens Pasen.

Waarom valt Orthodox Pasen op een andere datum?
    In de eerste paar eeuwen na Christus vierde bijna iedere plaatselijke kerk Pasen op een andere datum. Sommige kerken bepaalden de datum aan de hand van het Joodse Pesach, andere vierden Pasen ieder jaar op 27 maart, en zo waren er nog meer tradities die allemaal een andere uitkomst gaven.

Het eerste Oecumenische Concilie in Constantinopel (een algemene vergadering van de hele kerk) maakte daar een eind aan. Men wilde één regel gebruiken om de datum van het feest van de Opstanding te berekenen.

Het Concilie besloot dat het feest van de Opstanding altijd na Pesach moest vallen, zoals ook de Opstanding zelf na Pesach was. Verder moest het een zondag zijn, de eerste dag van de week, als de nieuwe of Achtste Dag van de Schepping. Een vaste datum kwam dus niet in aanmerking.

Het Concilie bepaalde dat het feest moest vallen op de eerste zondag na de eerste volle maan na de eerste dag van de lente. De datum van Pesach wordt op een soortgelijke manier berekend, en deze berekening zou meestal voldoende moeten zijn om Pasen na Pesach te laten vallen. Voor de jaren waarin dat niet zo was voegde het Concilie toe 'na het Joodse Pesach'.

Het verschil in Paasdatum is niet alleen het gevolg van het feit dat de Orthodoxe Kerk nog eeuwen na 1582 (het jaar waarin Rome de Gregoriaanse kalender invoerde) de Juliaanse kalender heeft gebruikt, hoewel de paasdatum wel volgens de Juliaanse kalender wordt berekend. Lang daarvoor heeft de Orthodoxe Kerk al overwogen de berekening te hervormen, maar men wilde geen methode invoeren waardoor Pasen vóór Pesach zou kunnen vallen.

Een feestdag in Abchazië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Europese Unie, Georgië, Griekenland, Kosovo, Moldavië, Noord-Macedonië, Oekraïne, Roemenië, Rusland, Servië, Wit-Rusland.