Wereld Feesten Almanak


Proclamatie van de Republiek
Datum:
jaarlijks op 11 december
Proclamatie van de Republiek

Datum: maandag 11 december 2017
Land / gebied: Burkina Faso
Burkina Faso Op 5 augustus 1960 werd Boven-Volta een onafhankelijke republiek met Maurice Yaméogo als president. Deze dag wordt gevierd op 11 december.

De geschiedenis van het huidige Burkina Faso gaat terug tot de 14de eeuw, toen de Mossi, de belangrijkste stam in het gebied, in de savannen van West-Afrika verschillende koninkrijken stichtten.

De Franse aanwezigheid in het gebied dateert van 1895, toen het gebied van het huidige Burkina Faso onderdeel werd van Frans West Afrika. In 1919 werd de kolonie Boven-Volta gesticht, betaande uit delen van Niger, Ivoorkust en het huidige Mali. Na enige grensverschuivingen ontstond in 1947 het Burkina Faso (toen nog Boven-Volta) binnen zijn huidige grenzen en als deel van Frans West en Equatoriaal Afrika.

Van 1958 tot de onafhankelijkheid in 1960 maakte Boven-Volta deel uit van de Communauté franco-africaine, onder Frans koloniaal bestuur, maar met een zekere mate van autonomie.

Op 5 augustus 1960 werd Boven-Volta een onafhankelijke republiek met Maurice Yaméogo als president. Economische achteruitgang, toenemende corruptie en groeiend autoritair gezag leidden in 1966 tot een staatsgreep. waarbij de stafchef van het leger, luitenant-kolonel Sangoulé Lamizana, de macht greep. In de periode 1966-1980 kende het land afwisselend militaire en burgerregeringen. Op 25 november 1980 vond een staatsgreep plaats door kolonel Saye Zerbo, die in 1982 werd afgezet door een groep jonge officieren die majoor Jean-Baptiste Oué draogo tot president benoemden. De jonge legerkapitein Thomas Sankara werd in 1983 benoemd tot minister-president.

Na een periode van interne conflicten greep op 4 augustus 1983 een groep jonge, radicale militairen de macht. Het land werd bestuurd door de marxistisch-leninistisch georiënteerde Conseil National de la Révolution (CNR), onder leiding van Sankara en met als belangrijkste leden de officieren Blaise Compaoré en Henri Zongo en Jean Baptiste Boukary Lingani.

Op 2 augustus 1984 werd Boven Volta omgedoopt in Burkina Faso, “het land van de integere mensen." De strikte maatregelen van Sankara en zijn charismatische persoonlijkheid maakten hem aanvankelijk populair maar riepen later weerstand op. In 1987 vond een gewelddadige coup plaats o.l.v. Blaise Compaoré. Daarbij kwam de toenmalige president Sankara om het leven. Tot 1990 was er o.l.v. Compaoré sprake van een dictatoriaal bewind. Zongo en Lingani werden ter dood veroordeeld op beschuldiging van verraad. Vanaf 1990 begon het beleid van Compaoré te versoepelen. In juni 1991 werd in een nationaal referendum met 93% voorstemmen een nieuwe grondwet aangenomen, die voorzag in een meerpartijenstelsel.

In de, door de oppositie geboycotte, presidentiële verkiezingen van december 1991 werd Compaoré tot president gekozen. Bij de algemene verkiezingen van mei 1992 behaalde de partij van Compaoré, de Organisation pour la Démocratie Populaire-Mouvement du Travail (ODP-MT), een absolute meerderheid van 78 van de (toen nog 107) zetels. In 1996 werden verschillende partijen samengevoegd met de ODP-MT in een nieuwe partij: Congrès pour la Démocratie et le Progrès (CDP). Bij de verkiezingen van mei 1997 won deze 101 van de 111 parlemtszetels. Daardoor ontstond de facto een éénpartijstaat, zij het op formeel democratische gronden. In het najaar van 1998 werd Compaoré voor een tweede ambtstermijn van 7 jaar herkozen tot president.

Op 12 november 2000 werd een nieuwe coalitie-regering geïnstalleerd van acht partijen, onder leiding van premier Paramanga Ernest Yonli. De algemene verkiezingen van mei 2002 resulteerden in een drastische vermindering van het aantal parlementszetels voor regeringspartij CDP: 57 van de 111.

Sinds een grondwetswijziging van 2000 is de presidentiële ambtstermijn gereduceerd tot maximaal twee keer vijf jaar.

Een feestdag in Burkina Faso.

Zie ook

Meer informatie (externe link)

Actueel