Rama Navami
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme 9 Sukla Chaitra. Op 16 april 2024 wordt Rama Navami gevierd, de geboortedag van Rama. Hij was de incarnatie van god Vishnu als een perfecte mens.

Rama werd in de stad Ajodhya aan het hof van koning Dasharatha en diens vrouw Sumintra geboren. Zijn levensverhaal is door de dichter Valmiki (1e eeuw voor Chr.) beschreven in het Ramayana en later, in de 16e eeuw, door Tulsidas in de Ramcaritmanas opnieuw verteld. Valmiki schreef in het Sanskriet, de heilige taal van de hindoes en Tulsidas in het Avadhi, een van de volkstalen waaruit het moderne Hindi is ontstaan. Het voorlezen en zingen uit deze werken staat centraal op deze dag.

Rama Navami (ook: Ram Navami / Ramnavmi) is een Hindoefeestdag ter ere van Rama.

Rama NavamiRamnauwmi, geboorte van Ram (Hindoeïsme).

Op de negende dag van de lichte maandhelft van de maand Chaitra, zou Rama, oftewel Shri Ramchandra - de zevende incarnatie van Vishnu - zijn geboren. Als zoon van koning Dasaratha en koningin Kausalaya van Ayodhya, heeft Ram vele heldendaden verricht. Deze zijn door Valmiki zeer kleurrijk beschreven in het Sanskrit epos Ramayana. Dit heldendicht is in het Hindi getransformeerd door de bekende 16e eeuwse dichter Tulsidas.

Rama wordt door de Hindoes als ideale mens en koning beschouwd. Een ideale samenleving wordt "Ramraj" (godsrijk) genoemd. Op Ramnavmi vinden in tempels speciale diensten plaats, waarbij fragmenten uit de Ramayana van Tulsidas worden gezongen.

Een feestdag in India, Nepal.