Heilige Vardan (Sint Vartan)
Land / gebied: Armenië
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
Religie: Christendom (Armeens Apostolische Kerk)
ArmeniëChristendom Vartan (ook: Vardan) is een vijfde-eeuwse heilige van de Armeens Apostolische Kerk. Zijn naamdag valt altijd op de donderdag acht weken voor Pasen, meestal in februari (soms maart). Op deze dag worden de Armeense helden geëerd en staat de nationale eenheid van het land centraal.

Heilige Vardan (Sint Vartan)Vardan Mamikonian was een Armeens militair leider en martelaar. Hij is bekend als leider van het Armeense leger tijdens de Slag bij Vartanantz (Slag bij Avarayr) in 451.

Het koninkrijk Armenië werd in 301 bekeerd tot het christendom. In het midden van de vijfde eeuw probeerde het Perzische Rijk het land te veroveren. Vardan Mamikonian leidde de adel die zich tegen de komst van de Perzen verzette. Vardan kwam samen met zijn officieren in de strijd om het leven.

Als heilige van de Armeens Apostolische Kerk zijn veel kerken naar hem vernoemd. In Libanon wordt deze heiligendag alleen door de Armeense gemeenschap gevierd.

Een feestdag in Armenië, Libanon.