St. Kliment Ohridski
Land / gebied: Noord-Macedonië
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)
Noord-MacedoniëChristendom St. Kliment OhridskiDe Orthodoxe Kerk viert jaarlijks op 8 december de naamdag van Sint Clemens van Ohrid, de beschermheilige van Noord-Macedonië. 'St. Kliment Ohridski' is sinds 2007 een nationale feestdag (vrije dag) voor de Macedoniërs.

Er worden culturele activiteiten georganiseerd en onderscheidingen uitgereikt aan mensen die een belangrijke bijdrage op het gebied van kunst, cultuur of sport hebben geleverd (Sint Clemens Award).

De heilige Clemens van Ohrid (Kliment Ohridski) (840 - 916) was een middeleeuwse Bulgaarse geestelijke schrijver en de eerste Bulgaarse aartsbisschop. Clemens is geboren in het zuidwesten van Bulgarije, in de regio Macedonië. De orthodoxe kerk in de Macedonische hoofdstad Skopje, de Sint-Klimentkerk, is naar hem vernoemd, evenals de universiteiten van Sofia en Bitola.

Clemens was de eerste aartsbisschop van Velitza (Veles in Centraal-Macedonië) en bevorderde de verkondiging van het evangelie en de verbreiding van de heilige geschriften in de Slavische taal.

Een feestdag in Noord-Macedonië.