Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie
Land / gebied: Tibet
Tibet De 'Slavenemancipatiedag' of 'Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie' is een herdenkingsdag op 28 maart die het parlement van China in 2009 instelde en sindsdien jaarlijks in de Volksrepubliek China (en Tibet) wordt gevierd.

Volgens China maakte het Volksbevrijdingsleger op 28 maart 1959 een einde aan de 'feodale onderdrukking' en de 'religieuze dictatuur' (theocratie van de lama's) in de Tibetaanse Autonome Regio.

Op 19 januari 2009 presenteerden de parlementsleden van de Communistische Partij in Tibet de feestdag en stemden unaniem in met de officiële feestdag.

De 'Slavenemancipatiedag' is in het Westen controversieel. De Verenigde Naties, het Amerikaans Congres, het Europees Parlement en veel niet-gouvernementele organisaties veroordeelden het optreden van China in Tibet.

Jaarlijks wordt de opstand in Tibet van 1959 herdacht door Tibetanen die het Chinese bestuur niet als een bevrijding zagen, tijdens de Dag van de Tibetaanse Opstand op 10 maart.

Een feestdag in China, Tibet.