Santa Rosa de Lima
Land / gebied: Peru
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
PeruChristendom Jaarlijks een nationale feestdag in Peru op 30 augustus. De Heilige Rosa was de eerste officiële heilige die op het Amerikaanse continent werd geboren.

Santa Rosa de LimaIsabella de Flores werd op 20 april 1586 te Lima in Peru geboren als dochter van een Spaans echtpaar. Door haar voortdurend rode wangen werd ze Rosa genoemd. Het land had veel te verduren van de veroveraars die alleen de rijkdommen van dit land plunderden.

Thuis leefde zij een sober leven in gebed en vasten. Zij toonde een buitengewone rust en zelfbeheersing. Eindelijk ging haar wens in vervulling en in 1606 werd zij lid van de Derde Orde van de heilige Dominicus. Zij onderscheidde zich door een boetvaardig leven en door haar geestelijk leven. In een hutje, achter in de tuin van haar ouders, leefde zij geheel teruggetrokken en nam bijna geen voedsel tot zich.

Zij stierf op 24 augustus 1617. Paus Clemens X zegt in de canonisatie-bulle "dat sinds de ontdekking van Peru geen missionaris is opgestaan, die een dergelijke algemene beweging van boetvaardigheid heeft verwekt."

Een lange en pijnlijke ziekte was haar lot, vijftien jaar lang onderging zij de uiterste verlatenheid en troosteloosheid. Ook van de kant van haar huisgenoten had zij beschimpingen en smaad te verduren. Zij ligt begraven in de kerk van het Dominicanenklooster te Lima. Zij werd door paus Clemens X in het jaar 1671 heilig verklaard.

Patrones van: tuinmannen, bloemenhandelaren, geboorte, bijleggen familieruzies, Amerika, Fillipijnen.

Patrones tegen: uitslag, verwondingen.

Een feestdag in Peru.