Dood van Boeddha (Parinirvana)
Land / gebied: Japan (Mahayana-boeddhisten)
Religie: Boeddhisme
JapanBoeddhisme Dood van Boeddha (Parinirvana)Jaarlijks op 15 februari wordt door de Mahayana-boeddhisten in Japan en Taiwan het sterven van Boeddha herdacht.

De dood van Boeddha wordt ook wel Parinirvana (ook: Parinibbana) of compleet Nirvana genoemd. In Oost-Azië wordt elk jaar op 15 februari door de Mahayana-boeddhisten het overlijden van Boeddha herdacht.

Bij een klein aantal boeddhisten vindt deze feestdag op 8 februari plaats.

Deze dag staat centraal dat Boeddha Parinirvana bereikt heeft door de dood van zijn fysieke lichaam. De reden dat dit gevierd wordt is dat boeddhisten geloven dat Boeddha sinds deze Verlichting bevrijd is van de pijn van het fysieke bestaan. Geschriften over de laatste dagen van het leven van Boeddha worden op deze dag vaak gelezen. Daarnaast herdenken boeddhisten deze dag door meditatie en het bezoeken van boeddhistische tempels en kloosters.

Deze dag wordt beschouwd als een uitgelezen moment voor mensen om na te denken over hun eigen toekomstige dood en die van hun dierbaren. Dit gedachteproces reflecteert de boeddhistische leringen over vergankelijkheid. Ook wordt deze speciale dag door veel andere religies gerespecteerd.

Zie ook: Geboorte van Boeddha (8 april) en Verlichting van Boeddha (Bodhi Day) (8 december).

Een feestdag in Japan, Taiwan.