Verjaardag van de keizer
Land / gebied: Japan
Soort: Nationale feestdag
Japan Tennô tanjôbi. Jaarlijks een nationale feestdag in Japan op 23 december. Een van de belangrijkste feestdagen van het land vindt plaats op de geboortedag van keizer Akihito (23 december 1933), de huidige heerser van Japan.

Wanneer op 1 april 2019 zijn zoon en kroonprins Naruhito hem opvolgt, zal de 'Verjaardag van de Keizer' waarschijnlijk op 23 februari gevierd gaan worden.

Verjaardag van de keizerAkihito (23 december 1933) is de huidige keizer van Japan en tevens de enige monarch ter wereld die deze titel draagt.

Akihito is de enige zoon van de vijf kinderen van de de Showa keizer (Hirohito) en keizerin Kojun (Nagako). Hij trouwde op 10 april 1959 met Shoda Michiko waarna ze 3 kinderen kregen:

- kroonprins Naruhito (23 februari 1960)
- prins Akishino (30 november 1965)
- prinses Sayako (18 april 1969)

Akihito werd de nieuwe keizer op 7 januari 1989 na het overlijden van Hirohito. Eén dag later begon de Heisei periode. In de Japanse traditie wordt de tijd dat een keizer aan de macht is uitgedrukt met een 'motto', in dit geval de periode van 'Vrede en Vervolmaking'.

De officiële kroningsceremonie vond pas plaats op 12 november 1990. Op 1 december 2017 werd door de Japanse regering bekendgemaakt dat de keizer op 30 april 2019 zal aftreden. Zijn zoon Naruhito zal hem op 1 april van datzelfde jaar opvolgen als keizer.

Een feestdag in Japan.