Wereldbevolkingsdag
Land / gebied: Verenigde Naties (UNFPA)
Wereld Populatiedag. Jaarlijks op 11 juli. De 'Wereldbevolkingsdag' - ook wel 'Internationale Dag van de Bevolking' genoemd en in het Engels: 'World Population Day' - is op 11 juli 1987 door het UNFPA (Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties) uitgeroepen om de aandacht te vestigen op de bevolkingsgroei van mensen op aarde.

Betreffende dag was berekend dat er 5.000.000.000 mensen zouden zijn. Anno 2024 zijn dat er al ruim 7 miljard.

Het UNFPA is onder andere van mening dat problemen door overbevolking leiden tot voedsel- en water tekorten, uitputting van grondstoffen, geen goede plaats om te kunnen wonen en het ontstaan van conflicten.

Hoewel de groei van de wereldbevolking sinds het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw afneemt, komen er tegenwoordig per saldo toch nog altijd ongeveer 83 miljoen mensen (1,1%) per jaar bij, ongeveer de omvang van de bevolking van Duitsland. Hoewel de VN in hun meest recente prognose van de wereldbevolking een verdere daling van de geboortecijfers voorzien, verwachten zij een voortgaande groei van de wereldbevolking. De huidige verwachting is dat rond 2023 de grens van 8 miljard wordt doorbroken, rond 2037 die van 9 miljard, rond 2055 die van 10 miljard en op de langere termijn, rond 2087, mogelijk zelfs die van 11 miljard.