Wereld Feesten Almanak

Maandag 1 oktober 2018Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom
Soort: Religieus

22 Tisjri. Sh'mini Atzeret. Dit feest sluit het Loofhuttenfeest (Soekot) af. Men bidt om regen in de hoop op een vruchtbaar jaar. Letterlijk betekent het: 'de achtste dag van het samenkomen'. Op zich is zeven dagen al genoeg, maar het is voor God moeilijk om afscheid te nemen, daarom blijven de joden nog een dagje.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: Verenigde Naties
Soort: Modern

In haar resolutie 45/106 van 14 december 1990, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de eerste oktober uitgeroepen tot Internationale dag van de ouderen.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: Cyprus

Op 1 oktober 1960 werd Cyprus onafhankelijk. Aartsbisschop Makarios werd tot eerste President gekozen en het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Turkije traden op als "Guarantor Powers."


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: Kameroen
Soort: Nationale feestdag

Op 1 oktober 1961 werden de République du Cameroun en Cameroons samengevoegd tot de Federale Republiek Kameroen.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: Nigeria
Soort: Nationale feestdag

Nigeria werd op 1 oktober 1960 onafhankelijk van Groot-Brittannië.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: China
Soort: Constitutioneel

Nationale Dag. Op 1 oktober 1949 kondigde Mao Zedong de stichting van de Volksrepubliek China af. De hele week (t/m 7 oktober) is bekend onder de naam "National Day Golden Week" en is iedereen vrij.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: Verenigde Naties

Elke eerste maandag van oktober. De Verenigde Naties heeft de eerste maandag van oktober verkozen tot Wereld Habitat Dag.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: UNESCO
Soort: Modern

Ieder jaar op 1 oktober is het Internationale muziekdag. De dag is een initiatief van Lord Yehudi Menuhin en wordt ondersteund door Unesco. Het thema van de dag: 'Muziek verbroedert'.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: Oezbekistan

Op deze dag worden er geschenken aan leraren gegeven. Leraren worden in het zonnetje gezet om de waardering voor hun werk te tonen.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: Australië

Labour Day (ook wel: Eight Hours Day) wordt in verschillende delen van Australië op een andere datum gevierd.

Op de eerste maandag in maart in West-Australië. Op de tweede maandag in maart in Victoria en Tasmanië. Op de eerste maandag in mei in het Noordelijk Territorium. In de rest van Australië (Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Nieuw-Zuid-Wales, Zuid-Australië en Queensland) op de eerste maandag in oktober.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: RwandaDatum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: Wereld

Wereld Vegetarisme Dag werd voor de eerste keer georganiseerd door de North American Vegetarian Society (NAVS) in 1977. Wereldwijd organiseren tal van vegetarische organisaties op die dag evenementen zoals diners, flyer-acties, workshops en debatten om aandacht te creëren voor het vegetarisme.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: HongkongDatum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: St. Lucia

Op de eerste maandag in oktober viert Saint Lucia Thanksgiving Day.


Datum: maandag 1 oktober 2018
Land / gebied: San Marino
Soort: Nationale feestdag

De inhuldigingsceremonie van de Capitani Reggenti ('Cerimonia di Investitura dei Capitani Reggenti') is sinds 1243 een nationale feestdag in San Marino jaarlijks op 1 april en op 1 oktober.


Datum: zaterdag 22 september t/m zondag 7 oktober 2018
Land / gebied: Duitsland (München)
Soort: Folkloristisch (Ludiek feest)

Oktoberfest (Oktoberfeest)Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest (bierfeest) in München (Beieren). Het begint op een zaterdag halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld, dat jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht wordt. Het duurt meestal 14 dagen.

Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.


Datum: dinsdag 25 september t/m maandag 8 oktober 2018
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus

De donkere (Krisjna Paksja) helft van de maand Asvina. Met de nieuwe maan van de maand Asvina (september/oktober) is het tijd voor de herdenking van de overleden ouders en familieleden (pitries). Ook: Pitra Paksh of Pitra Paksha.

Er worden diensten en ceremonies gehouden, waarbij de dodenoffers (straaha's) centraal staan.


Datum: vrijdag 28 september t/m zondag 14 oktober 2018
Land / gebied: Duitsland (Stuttgart)
Soort: Folkloristisch (Ludiek feest)

Het Cannstatter Volksfest / Cannstatter Wasen is een jaarlijks twee weken durend festival in Stuttgart (Duitsland). Het wordt soms ook wel het Stuttgart Bier Festival genoemd.1 oktober is de 274ste dag van het jaar (de 275ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 91 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1980 Kim-Lian van der Meij
  • 1949 Annie Leibovitz
  • 1949 André Rieu
  • 1947 Mariska Veres
  • 1937 Hedy d'Ancona