Wereld Feesten Almanak

Woensdag 1 maart 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus (Vasten)

Aswoensdag, de eerste dag na Carnaval, is de eerste dag van de veertig dagen durende vastentijd die loopt tot Pasen (zondagen niet meegerekend). Aswoensdag is een dag van boetedoening, waarop de gelovigen een kruisje van as op het voorhoofd krijgen getekend. Zo tonen zij berouw voor hun begane zonden. Aswoensdag is een katholieke kerkgebeurtenis.


Datum: woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Nederland

De Nationale Complimentendag draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee 'zaken' die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.


Datum: woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: InternationaalDatum: woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Paraguay

Dag van de helden. Herdenking sterfdag van Francisco Solano López in de oorlog van de Triple Alianza.


Datum: woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Marshall-eilanden

Herdenkingsdag. Nationale feestdag in de Marshalleilanden. De dag eert de slachtoffers en overlevenden van de nucleaire tests die in de jaren '50 van de twintigste eeuw in het gebied werden gehouden.


Datum: woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Bosnië en Herzegovina
Soort: Nationale feestdag

Nationale feestdag van de Federatie van Bosnië en Herzegovina. In een referendum gehouden op 29 februari en 1 maart 1992, sprak de bevolking van Bosnië en Herzegovina zich uit voor onafhankelijkheid van Joegoslavië.


Datum: woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Spanje (Balearen)

Día de les Illes Balears / Día de las Islas Baleares. Op 1 maart 1983 werd de eilandengroep de Balearen een autonome regio in Spanje. Dit wordt jaarlijks gevierd op Mallorca (Majorca), Menorca (Minorca), Ibiza, Formentera, Cabrera en Dragonera.


Datum: maandag 27 februari t/m woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Tibet
Religie: Boeddhisme

Losar is het Tibetaanse Nieuwjaar en de belangrijkste feestdag in Tibet. De viering van Losar bestond al in de voor-boeddhistische tijd in Tibet.

Voorbereidende oefeningen met het lezen van teksten en meditatie beginnen gewoonlijk vijf dagen eerder. Ook vindt er in de huizen eerst een grote schoonmaak plaats, heeft de familie nieuwe kleren, worden ruzies bijgelegd en schulden vereffend. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen.


Datum: zondag 26 februari t/m woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Bahá'í-geloof

Bahá'í-Kerstmis. Tijdens Ayyám-i-Há geven en krijgen bahá'ís cadeautjes om liefde, broederschap en eenheid te tonen.

Letterlijk betekent Ayyám-i-Há 'de dagen van Há'. Dit zijn de vier (in een schrikkeljaar vijf) schrikkeldagen vóór de laatste maand van het bahá'í jaar, 'Alá', de vastenmaand. Met deze dagen wordt de bahá'í- kalender gesynchroniseerd met het zonnejaar van 365 (of 366) dagen.

Jaarlijks van zonsondergang 25 februari t/m zonsondergang 1 maart.


1 maart is de 60ste dag van het jaar (de 61ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 305 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1977 Rens Blom
  • 1971 Tyler Hamilton
  • 1967 Aron Winter
  • 1944 Roger Daltrey
  • 1938 Aart Staartjes