Wereld Feesten Almanak

Zondag 1 april 2018

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zondag 1 en maandag 2 april 2018
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom
Soort: Religieus

Pasen valt jaarlijks tussen 22 maart en 25 april op de eerste zondag (en maandag) na de volle maan na het begin van de lente.

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.


Datum: zondag 1 april 2018
Land / gebied: Wereld
Soort: Folkloristisch

Een vrolijk en verrassend gemeenschapsfeest. Op deze dag mag je anderen voor de gek houden. Mensen halen grote en kleine grappen met elkaar uit.


Datum: zondag 1 april 2018
Land / gebied: Nederland (Brielle)
Soort: Folkloristisch

1 April viering in Brielle (Den Briel)Op 1 april 1572 werd Brielle (Den Briel) bevrijd van de Spaanse bezetting door de Watergeuzen en wordt nog jaarlijks gevierd. Ook wordt er op de nacht vóór 1 april de Kalknacht gehouden.


Datum: zondag 1 april 2018
Land / gebied: Cyprus (Grieken)Datum: zondag 1 april 2018
Land / gebied: India
Religie: Sikhisme
Soort: Religieus

Goeroe Tegh Bahādur was de negende en op een-na-laatste goeroe van de sikhs.


Datum: zondag 1 april 2018
Land / gebied: Iran

Een belangrijke nationale feestdag in Iran. Op 1 april 1979 werd de Islamitische Republiek Iran uitgeroepen, een paar maanden na de Iraanse Revolutie.


Datum: zondag 1 april 2018
Land / gebied: Turkmenistan

Eerste zondag in april.


Datum: zaterdag 31 maart t/m zondag 1 april 2018
Land / gebied: Nederland

Ieder laatste weekend van maart zijn de Landelijke Ligfietsdagen. Deze dagen organiseren de ligfietsspecialisten toertochten om het publiek kennis te laten maken met het rijden op de ligfiets. Geïnteresseerden kunnen met korting een ligfiets huren. Er worden prachtige routes uitgezet door de div. ligfietsspecialisten.


Datum: zaterdag 31 maart t/m vrijdag 6 april 2018
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom
Soort: Religieus

15 Nisan. Joods Paasfeest of Feest van de ongezuurde broden. Pesach (Joods Pasen) is een eeuwenoud feest dat zijn oorsprong vindt in de geschiedenis van het volk Israel, waarbij de uittocht van het joodse volk uit Egypte wordt herdacht.


1 april is de 91ste dag van het jaar (de 92ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 274 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1976 Clarence Seedorf
  • 1958 Tom van 't Hek
  • 1950 Henk Krol
  • 1948 Jimmy Cliff
  • 1940 Wangari Maathai