Wereld Feesten Almanak

Zondag 11 september 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zondag 11 t/m woensdag 14 september 2016
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

10 Dzoe al-hiddja. Het Offerfeest (Slachtfeest), of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender.

Het is het feest van het offer van Abraham. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap en dat is niet goedkoop (ca. € 300,00).

Tevens het einde van de bedevaart naar Mekka.

In het Arabisch heet het Offerfeest Id al-Adha en ook Aid al Kabir, en in het Turks heet het Kurban Bayrami.

Met het vieren van dit feest herinnert men zich dat Ibrahiem (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahiem (Abraham) om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahiem zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

Dus op de eerste dag van het Offerfeest slacht iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, of geit, koe, os, buffel of kameel. Dit gebeurt meestal in het dorp waar de man geboren is. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen.

Naast het delen, wat een belangrijk gebruik is in de islam, is het zich overgeven aan Allah en het willen zijn als Ibrahiem heel belangrijk bij het vieren van het Offerfeest.

In Nederland wordt de laatste jaren geprobeerd om van het Offerfeest een officiële feestdag (vrije dag) te maken voor de ongeveer half miljoen Nederlandse moslims.


Datum: zondag 11 september 2016
Land / gebied: Pakistan
Soort: Constitutioneel

Op 11 september 1948 stierf Jinnah, de stichter van de staat Pakistan.


Datum: zondag 11 september 2016
Land / gebied: Spanje (Catalonië)

Diada Nacional de Catalunya. Op 11 september herdenkt Catalonië het verlies van de slag van Barcelona in 1714 tijdens de Spaanse Successieoorlog. In 1980 riep het autonome bestuur van Catalonië deze dag uit als nationale feestdag van Catalonië.


Datum: zondag 11 september 2016
Land / gebied: Micronesia (Pohnpei)Datum: zondag 11 september 2016
Land / gebied: WereldDatum: zondag 11 september 2016
Land / gebied: België (Vlaanderen)

Jaarlijks iedere tweede zondag van september is het Open Monumentendag Vlaanderen (OMD).


Datum: vrijdag 9 t/m zondag 11 september 2016
Land / gebied: Luxemburg (Grevenmacher)
Soort: Folkloristisch

Jaarlijks in het tweede weekend van september wordt in het Luxemburgse stadje Grevenmacher aan de Moezel een groot driedaags wijnfeest gevierd.


Datum: zaterdag 10 en zondag 11 september 2016
Land / gebied: Nederland
Soort: Modern

Ieder tweede weekend van september vinden de Open Monumentendagen plaats in Nederland.


Datum: vrijdag 9 t/m woensdag 14 september 2016
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus, Traditioneel (Bedevaart)

De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender.

De Hadj brengt hem naar de plaats waar Mohammed de islam heeft gepredikt. Mohammeds 'afscheidsbedevaart' in zijn sterfjaar werd het voorbeeld voor het huidige hadj-ritueel. De relatie met de persoon van Mohammed is voor de moslim een belangrijk aspect van de Hadj. Dit blijkt onder meer uit het bezoek dat veel pelgrims na afloop brengen aan Mohammeds graf in Medina.11 september is de 254ste dag van het jaar (de 255ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 111 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1980 Karim Touzani
 • 1972 Ricky Koole
 • 1965 Moby
 • 1962 Filip Dewinter
 • 1953 Harry Kies
 • 1945 Franz Beckenbauer
 • 1945 Maroesja Lacunes
 • 1942 Eddy van Vliet
 • 1940 Brian De Palma
 • 1937 Paola Ruffo di Calabria
 • 1935 Arvo Pärt
 • 1917 Ferdinand Marcos
 • 1903 Theodor W. Adorno
 • 1883 Asta Nielsen
 • 1743 Nicolai Abildgaard