Wereld Feesten Almanak

Zondag 12 juni 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zondag 12 juni 2016
Land / gebied: Internationaal

Jaarlijks op 12 juni is de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Dat betekent dat wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor werkende kinderen.

Kinderen werken als huissloofjes, in steengroeven en goudmijnen, in de seksindustrie, op plantages of in fabrieken. Ze kunnen hierdoor niet gewoon kind zijn en daar lijden ze lichamelijk en geestelijk onder.

Kinderen die dit soort werk doen worden vaak ziek, raken soms gewond of komen om en worden misbruikt en uitgebuit.


Datum: zondag 12 en maandag 13 juni 2016
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom
Soort: Religieus

6 en 7 Sivan. Het feest Sjavoeot wordt vijftig dagen (oftewel zeven weken) na Pesach gevierd. Sjavoeot is de Hebreeuwse naam voor Wekenfeest. Precies zeven weken na Pesach - de uittocht uit Egypte - verzamelden de joden zich aan de voet van de berg Sinai, waar God hen de Tien Geboden gaf.

Sjavoeot (Wekenfeest)In de joodse opvatting zijn de Tien geboden symbolisch voor de gehele Thora, vandaar dat het feest ook 'Matan Torah' (De gift van de Thora) genoemd wordt. Tijdens Sjavoeot staat leren centraal.

De traditie vertelt dat de Joden zich hadden verslapen op de ochtend dat zij de Wetten en Geboden ontvingen. Om dit te compenseren waken zij tegenwoordig tijdens de hele eerste nacht van Sjavoeot. Zij leren tot 's ochtends vroeg uit de Thora en de vele commentaren. Sjavoeot luidt voor sommige Joden ook het begin van de Joodse opvoeding van hun kinderen in.


Datum: zondag 12 juni 2016
Land / gebied: België
Soort: Modern

In België (en Oostenrijk) valt Vaderdag elke tweede zondag van juni. In Nederland is dit de derde zondag in juni.


Datum: zondag 12 juni 2016
Land / gebied: RuslandDatum: zondag 12 juni 2016
Land / gebied: FilipijnenDatum: zondag 12 juni 2016
Land / gebied: Paraguay

Einde Chaco oorlog met Bolivia.


Datum: zondag 12 juni 2016
Land / gebied: Luxemburg

In Luxemburg wordt elke tweede zondag in juni Moederdag gevierd.


Datum: zondag 12 juni 2016
Land / gebied: Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is het elke tweede zondag van juni Children's Day (Kinderdag).


Datum: woensdag 8 t/m zondag 12 juni 2016
Land / gebied: Nederland (Rotterdam)

Een jaarlijks internationaal poëziefestival in Rotterdam georganiseerd door Stichting Poetry International, een literaire organisatie die zich ten doel stelt aandacht te vragen voor goede poëzie uit binnen- en buitenland en de internationale uitwisseling tussen dichters, poëzievertalers, -kenners en -liefhebbers te stimuleren.


Datum: maandag 6 juni t/m dinsdag 5 juli 2016
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus (Vasten)

Ramadan1-29/30 Ramadan. Vastenmaand. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.12 juni is de 163ste dag van het jaar (de 164ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 202 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
  • 1959 Kenneth Herdigein
  • 1957 Lucie de Lange
  • 1954 Tineke Schouten
  • 1941 Chick Corea
  • 1933 Eddie Adams
  • 1929 Anne Frank
  • 1924 George H. W. Bush
  • 1909 Max Tailleur
  • 1890 Egon Schiele