Wereld Feesten Almanak

Vrijdag 13 april 2018

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: vrijdag 13 april 2018
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

27 Radjab. Hemelreis van de profeet Mohammed. De 27ste van de islamitische maand rajab is de nacht van de reis van de profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem, en zijn daaropvolgende reis naar de hemel.

Deze miraculeuze gebeurtenis wordt 's avonds in de moskee, in de ''gezegende nacht" herdacht. De aartsengel Jibrail (of Djibriel = Gabriël) nam Mohammed in Mekka bij de arm, toen deze lag te slapen voor de moskee. Voor de poort van de moskee stond een wit rijdier. Het dier, Buraak, had vleugels aan zijn hoeven, waarmee het zich voortbewoog. Buraak vloog samen met Mohammed en Jibrail naar Jeruzalem. Op de berg van de tempel stopte Jibrail.

Op het plein boven op de heuvel zaten Mozes, Jesaja, Jezus en nog vele andere profeten. Na met hen gebeden te hebben klom Mohammed met behulp van een ladder, een mi'raadj, naar de zeven hemelen. In de zevende, hoogste hemel zag hij Allah, de allerhoogste. Daarna keerde hij terug naar Mekka, waar niemand zijn verhaal geloofde.

Deze overlevering heeft ervoor gezorgd dat voor moslims Jeruzalem, na Mekka, de heiligste stad is.


Datum: vrijdag 13 t/m zondag 15 april 2018
Land / gebied: Thailand

Driedaags festival wat het nieuwjaar in Thailand inluidt. Jaarlijks vanaf 13 april.

Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar uit de Siamese tijd. Hoewel Thailand sinds 1940 nieuwjaar op 1 januari viert, blijft het feestelijk gebruik van elkaar nat gooien met water en het bezoek aan oudere familieleden levendig bestaan.

Het Thaise woord 'Songkran' komt uit het Sanskriet en betekent: 'verplaatsen' of 'van plaats veranderen'. In dit geval verandert de zon van positie.


Datum: vrijdag 13 t/m maandag 16 april 2018
Land / gebied: Myanmar

Vierdaags feest met als afsluiting Birmees nieuwjaar.


Datum: vrijdag 13 april 2018
Land / gebied: Liberia
Soort: Nationale feestdag (Vasten)

Elke tweede vrijdag in april een nationale feestdag in Liberia.


Datum: vrijdag 13 t/m zondag 15 april 2018
Land / gebied: Laos

"Pi Mai" betekent letterlijk "Nieuwjaar."


13 april is de 103de dag van het jaar (de 104de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 262 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1977 Javier Guzman
  • 1970 Rintje Ritsma
  • 1962 Hillel Slovak
  • 1959 Herr Seele
  • 1939 Seamus Heaney