Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 14 mei 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zaterdag 14 mei 2016
Land / gebied: China (Boeddhisten)
Religie: Boeddhisme
Soort: Religieus

Chinese BoeddhaJaarlijks op de 8e dag van de 4e Chinese maanmaand (meestal in mei) wordt door de boeddhisten die de Chinese kalender volgen de geboorte van de Boeddha herdacht.

Volgens de legende vonden er aardbevingen en vele wonderen plaats op het moment dat de geboorte van de Boeddha naderde. Zijn moeder Maya, de koningin van een klein koninkrijk op de grens met Nepal, droomde dat Siddharta in de gedaante van een sneeuwwitte olifant haar baarmoeder binnenging. Deze droom en de natuurlijke voortekenen werden door 64 brahmanen geïnterpreteerd. Zij voorspelden de geboorte van een zoon die of een machtig vorst zou worden of, indien hij zich het lijden van de mens bewust word, een verlosser.


Datum: zaterdag 14 mei 2016
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch

Luilak is een niet-christelijk feest dat meestal wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Het is een feest waarbij langslapers en te laat komers worden bespot. Luilak wordt vooral door jongeren gevierd. Ze staan zeer vroeg op en proberen iedereen wakker te maken door aan te bellen en lawaai te maken.

Daardoor kan er zeer vroeg in de morgen opeens oorverdovende herrie op straat klinken. Groepen schreeuwende jongeren scheuren op fiets en brommer door de wijk, een lang touw achter hun voertuig aan slepend met potten, pannen, blikken en andere dingen die lawaai maken.


Datum: zaterdag 14 mei 2016
Land / gebied: België (Homoseksuelen)
Soort: Modern

Roze Zaterdag in België. The Belgian Pride is de Belgische versie van de Gay Pride Parade. Het is een coming-out evenement voor vele duizenden homo's en lesbiennes (en hetero's) met een feestelijk, politiek en cultureel karakter en vindt elk jaar plaats op de zaterdag die het dichtste valt bij de 17e mei, de Internationale Dag tegen Homofobie.

Vergelijkbaar met Roze Zaterdag in Nederland.


Datum: zaterdag 14 mei 2016
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch, Modern

Nationale Molen- & GemalendagIedere tweede zaterdag in mei is het Nationale Molendag. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek.


Datum: zaterdag 14 mei 2016
Land / gebied: Liberia
Soort: Nationale feestdag, Modern

National Unification Day valt jaarlijks op 14 mei. Het is een nationale feestdag die door de Liberian Unification Party in het leven is geroepen.


Datum: zaterdag 14 mei 2016
Land / gebied: Wereld
Soort: Modern

Deze dag valt ieder jaar op de tweede zaterdag in mei en wordt georganiseerd door de World Fair Trade Organisation (WFTO).


Datum: woensdag 11 t/m zaterdag 14 mei 2016
Land / gebied: Nederland
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Folkloristisch, Religieus (Heiligendag)

IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei.14 mei is de 134ste dag van het jaar (de 135ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 231 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1985 Pascal Vyncke
 • 1969 Cate Blanchett
 • 1963 Jan Paparazzi
 • 1959 Patrick Bruel
 • 1952 David Byrne
 • 1944 George Lucas
 • 1886 Abraham Icek Tuschinski
 • 1885 Otto Klemperer
 • 1865 Albert Verwey
 • 1846 Pieter Cort van der Linden
 • 1265 Dante Alighieri