Wereld Feesten Almanak

Vrijdag 17 maart 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: vrijdag 17 maart 2017
Land / gebied: Ierland
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus

Saint Patrick. Nationale feestdag Ierland. Herdenking van St. Patrick, Ierlands belangrijkste heilige en dag waarop Ieren over de hele wereld een cultureel feestje hebben.


Datum: vrijdag 17 maart 2017
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus (Heiligendag)

Heilige Gertrudis (Sint Geertruid)Sint Geertruid, ook bekend als Gertrud of Gertrudis van Nijvel (en van de plaats Geertruidenberg die naar haar is vernoemd).

Gertrudis van Nijvel (626 - 17 maart 659) was een vroeg-middeleeuwse heilige en abdis. Ze groeide uit tot een van de belangrijke heiligen in het noorden van Gallië.

Als jong meisje weigerde zij het huwelijk met een rijke man en ging in het klooster dat door haar moeder in 640 was gesticht.

Haar persoon is omgeven met wonderen en verschijningen. Zij verdreef zeemonsters bij schepen. In de abdij daalde een vlammende bol op haar hoofd neer zonder haar te deren. Bij rattenplagen werd ze aangeroepen om de beesten te verdrijven. Het water dat ontsprong in de bron in een crypte van de Gertrudiskerk zou, over de akkers uitgegoten, zowel ratten als veldmuizen doen verdrijven.


Datum: vrijdag 17 maart 2017
Land / gebied: Italië

In Italië is niet vrijdag de dertiende, maar juist vrijdag de zeventiende een ongeluksdag.


Datum: vrijdag 17 maart 2017
Land / gebied: Nederland

Het doel van de Dag van de Leerplicht is het onder de aandacht brengen van de leerplicht bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen.


Datum: vrijdag 17 maart 2017
Land / gebied: Bangladesh
Soort: Nationale feestdag

Mujibur Rahman (17 maart 1920 - 15 augustus 1975) was een Bengaals politicus, die de afscheiding van Oost-Pakistan leidde en de eerste leider werd van Bangladesh.


17 maart is de 76ste dag van het jaar (de 77ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 289 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1979 Hind Dehiba
  • 1978 Saskia Fuchs
  • 1954 Margriet Hermans
  • 1949 Patrick Duffy
  • 1948 William Gibson