Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 17 maart 2018

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zaterdag 17 maart 2018
Land / gebied: Nederland

Op elke 3e zaterdag in maart vindt een landelijke Open Dag van de Zorg plaats. Op deze dag openen zorg- en welzijnsorganisaties uit heel Nederland hun deuren voor belangstellenden.


Datum: zaterdag 17 t/m zondag 25 maart 2018
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus (Vasten)

Navratri1-9 Sukla Chaitra. Navratri (eerste periode). Chaitra Navratri.

Navratri (ook: Navaratri or Navaratra) vindt jaarlijks in maart/april plaats. Op de eerste dag van lichte helft van de maand Chaitra begint de vier maanden durende vastenperiode, die tot de tweede Navaratri (de eerste dag van de lichte helft van de maand Asvina (september/oktober)) zal duren.

De festiviteiten duren negen dagen en nachten en richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga ('ongenaakbare'), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva.


Datum: zaterdag 17 maart 2018
Land / gebied: Ierland
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus

Saint Patrick. Nationale feestdag Ierland. Herdenking van St. Patrick, Ierlands belangrijkste heilige en dag waarop Ieren over de hele wereld een cultureel feestje hebben.


Datum: zaterdag 17 maart 2018
Land / gebied: Nederland (Amsterdam) (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus, Folkloristisch

Elk jaar in de nacht van zaterdag op zondag rond de 15e maart lopen duizenden (katholieke) mensen in een stille tocht door de oude binnenstad van Amsterdam. De tocht herdenkt het Mirakel van Amsterdam van 15 maart 1345.


Datum: zaterdag 17 maart 2018
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus (Heiligendag)

Heilige Gertrudis (Sint Geertruid)Sint Geertruid, ook bekend als Gertrud of Gertrudis van Nijvel (en van de plaats Geertruidenberg die naar haar is vernoemd).

Gertrudis van Nijvel (626 - 17 maart 659) was een vroeg-middeleeuwse heilige en abdis. Ze groeide uit tot een van de belangrijke heiligen in het noorden van Gallië.

Als jong meisje weigerde zij het huwelijk met een rijke man en ging in het klooster dat door haar moeder in 640 was gesticht.

Haar persoon is omgeven met wonderen en verschijningen. Zij verdreef zeemonsters bij schepen. In de abdij daalde een vlammende bol op haar hoofd neer zonder haar te deren. Bij rattenplagen werd ze aangeroepen om de beesten te verdrijven. Het water dat ontsprong in de bron in een crypte van de Gertrudiskerk zou, over de akkers uitgegoten, zowel ratten als veldmuizen doen verdrijven.


Datum: zaterdag 17 maart 2018
Land / gebied: Bangladesh
Soort: Nationale feestdag

Mujibur Rahman (17 maart 1920 - 15 augustus 1975) was een Bengaals politicus, die de afscheiding van Oost-Pakistan leidde en de eerste leider werd van Bangladesh.


17 maart is de 76ste dag van het jaar (de 77ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 289 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1979 Hind Dehiba
  • 1978 Saskia Fuchs
  • 1954 Margriet Hermans
  • 1949 Patrick Duffy
  • 1948 William Gibson