Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 18 juni 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zaterdag 18 juni 2016
Land / gebied: Groot-Brittanniƫ (ook in ander Gemenebest landen)
Soort: Constitutioneel

Queen's BirthdayDe verjaardag van de koningin van Engeland wordt door vele landen die deel uitmaken van het Brits Gemenebest gevierd. De datum van de viering verschilt van land tot land en staat los van de werkelijke geboortedag van de vorst of vorstin (momenteel Queen Elisabeth II, geboren op 21 april 1926).

In Groot-Brittanniƫ wordt Queen's Birthday op de derde zaterdag in juni gevierd.


Datum: zaterdag 18 juni 2016
Land / gebied: Egypte

Bevrijdingsdag. Nationale feestdag.


Datum: maandag 6 juni t/m dinsdag 5 juli 2016
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus (Vasten)

Ramadan1-29/30 Ramadan. Vastenmaand. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.


Datum: vrijdag 17 t/m zondag 19 juni 2016
Land / gebied: Nederland

Sinds 1986. Ieder jaar vindt in juni de Dag van de Architectuur plaats. Gedurende een heel weekend komen er verschillende thema's aan de orde. Tijdens de Dag van de Architectuur worden onder deze noemer tal van gebouwen opengesteld, kunnen bijzondere plekken worden bezocht en worden activiteiten georganiseerd.

Het doel van de Dag van de Architectuur is het onder de aandacht brengen van architectuur bij een zo groot mogelijk publiek.18 juni is de 169ste dag van het jaar (de 170ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 196 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
  • 1967 Irene Moors
  • 1961 Alison Moyet
  • 1952 Isabella Rossellini
  • 1951 Henny Huisman
  • 1942 Paul McCartney
  • 1924 Liesbeth van Vessem
  • 1923 Herman Krebbers
  • 1918 Bert Schierbeek
  • 1902 Richard Rodgers