Wereld Feesten Almanak

Zondag 19 juni 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zondag 19 juni 2016
Land / gebied: Nederland

VaderdagIedere derde zondag van juni is het Vaderdag. Op Vaderdag worden vaders in de schijnwerpers gezet: ze worden verwend met een ontbijt op bed of krijgen een cadeau van hun kinderen. Vaderdag is niet alleen bedoeld voor vaders maar voor iedereen die zich als een echte vader gedraagt. Dat kan dus ook een stiefvader zijn.

Net als Moederdag is ook Vaderdag komen overwaaien uit de Verenigde Staten.


Datum: zondag 19 juni 2016
Land / gebied: Algerije
Soort: Nationale feestdag

Op 19 juni 1965 werd Ben Bella - de eerste president van een onafhankelijk Algerije - afgezet na een militaire staatsgreep.


Datum: zondag 19 juni 2016
Land / gebied: Uruguay

José Gervasio Artigas (1764-1850) is de stichter en bevrijder van Uruguay.


Datum: zondag 19 en maandag 20 juni 2016
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox christendom)
Soort: Religieus

Binnen het Orthodox christendom is Pinksteren het feest van de Triniteit. Het is een van de grote feesten waarin de theophanie, de Godsverschijning, wordt gevierd en het behoort bij de twaalf hoofdfeesten van de orthodoxe kerk, de Dodekaorton. Al deze feesten zijn gegroepeerd rond het grote feest der feesten, namelijk Pasen.


Datum: vrijdag 17 t/m zondag 19 juni 2016
Land / gebied: Nederland

Sinds 1986. Ieder jaar vindt in juni de Dag van de Architectuur plaats. Gedurende een heel weekend komen er verschillende thema's aan de orde. Tijdens de Dag van de Architectuur worden onder deze noemer tal van gebouwen opengesteld, kunnen bijzondere plekken worden bezocht en worden activiteiten georganiseerd.

Het doel van de Dag van de Architectuur is het onder de aandacht brengen van architectuur bij een zo groot mogelijk publiek.


Datum: maandag 6 juni t/m dinsdag 5 juli 2016
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus (Vasten)

Ramadan1-29/30 Ramadan. Vastenmaand. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.19 juni is de 170ste dag van het jaar (de 171ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 195 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
  • 1982 Olivier Tuinier
  • 1949 René Groothof
  • 1948 Nick Drake
  • 1947 Salman Rushdie
  • 1945 Daw Aung San Suu Kyi
  • 1942 Aage Meinesz
  • 1942 Jos Brink
  • 1896 Wallis Warfield-Simpson
  • 1623 Blaise Pascal