Wereld Feesten Almanak

Vrijdag 2 maart 2018

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: vrijdag 2 maart 2018
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus (Lentefeest)

1 Krisjna Chaitra. In februari/maart vieren hindoes Phagua of het Holi-feest, vijf weken na het planten van de holika op Basant Panchami. Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes. De avond voorafgaand aan Holi is Holika Dahan; de brandstapel wordt verbrand. Holi of Pagwa.

In grote delen van India en Nepal is het vandaag Nieuwjaar. Ook in Suriname is dit een belangrijke feestdag.


Datum: vrijdag 2 maart 2018
Land / gebied: China

De volle maan op de 15e dag van het Lentefestival. Afsluiting van het Lentefestival, dat begon met Chinees Nieuwjaar. Men hangt lantaarns buiten. Dit is ook het Feest van het Opperste Principe, de Nacht van de Drie Principes of Klein Nieuwjaar. De viering van dit feest is begonnen tijdens de Han-dynastie (206 v. Chr. - 220 n. Chr.). Het is een dag waarop geofferd wordt aan de voorouders. Dit feest wordt gevierd door vrijwel geheel Oost-Azië, en is een vrije dag in Korea (Tae Borum).


Datum: vrijdag 2 maart 2018
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom
Soort: Religieus (Gebedsdag)

Iedere eerste vrijdag van maart gaat het gebed de wereld rond. Wereldgebedsdag wordt georganiseerd door christenvrouwen, die door gebed en actie invloed willen uitoefenen op mensen en hun omgeving.


Datum: vrijdag 2 maart 2018
Land / gebied: Wereld
Religie: Boeddhisme

Magha Puja is een van de drie voornaamste gedenkdagen in het boeddhisme. Het gedenkt een spontane samenkomst van 1250 Arahant-discipelen van de Boeddha. Meestal op de dag van volle maan in februari.


Datum: vrijdag 2 maart 2018
Land / gebied: Wereld (Sikhs)
Religie: Sikhisme

Het Holi-feest van de sikhs.


Datum: vrijdag 2 maart 2018
Land / gebied: Myanmar
Religie: Boeddhisme

Volle maan in maart. Tabaung is in Myanmar de maand van de Pagoda-festivals. Het wordt gekenmerkt door het bouwen van zand-stupa's.


Datum: vrijdag 2 maart 2018
Land / gebied: BangladeshDatum: vrijdag 2 maart 2018
Land / gebied: Noord-Korea
Soort: Folkloristisch, Traditioneel

Jeongwol Daeboreum (letterlijk: 'het feest van de grote volle maan') is een traditioneel Koreaans volksfeest dat op de 15e dag (volle maan) van de eerste (maan)maand van de Koreaanse kalender wordt gevierd.


2 maart is de 61ste dag van het jaar (de 62ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 304 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1977 Chris Martin
  • 1962 Jon Bon Jovi
  • 1956 Mark Evans
  • 1942 Lou Reed
  • 1942 John Irving