Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 2 juni 2018Datum: zaterdag 2 juni 2018
Land / gebied: Italië
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel (Militair feest)

Festa della RepubblicaNationale feestdag (2 Giugno). Dag van de Republiek. Herdenking referendum ten gunste van de republiek in 1946.

Jaarlijks op 2 juni vieren de Italianen 'Festa della Repubblica' (het feest van de republiek). Op 2 en 3 juni 1946 werd er in Italië een referendum gehouden waarin aan de bevolking gevraagd werd wat voor soort staatsvorm er na de val het fascisme moest komen: een republiek of een monarchie.


Datum: zaterdag 2 juni 2018
Land / gebied: Samoa
Soort: Nationale feestdag, ConstitutioneelDatum: zaterdag 2 juni 2018
Land / gebied: Nederland

Iedere eerste zaterdag van juni.


Datum: zaterdag 2 juni 2018
Land / gebied: Maleisië
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Jaarlijks wordt in Maleisië de verjaardag van de huidige koning gevierd op de eerste zaterdag van juni.

In Maleisië wordt om de vijf jaar een nieuwe koning gekozen als staatshoofd. Op dit moment (sinds 2016) is Muhammad V van Kelantan "Yang di-Pertuan Agong" (oftewel koning van Maleisië).


Datum: zaterdag 2 juni 2018
Land / gebied: Salomonseilanden (Isabel)

Regionale feestdag, jaarlijks op 2 juni. Isabel is een provincie van de Salomonseilanden. De provincie bestaat uit twee grote eilanden (Santa Isabel en San Jorge). Het grootste deel van de provincie is bedekt met tropisch regenwoud.


Datum: woensdag 16 mei t/m donderdag 14 juni 2018
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus (Vasten)

1-29/30 Ramadan. Vastenmaand. De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Het is een speciale maand waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

RamadanHet vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.2 juni is de 153ste dag van het jaar (de 154ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 212 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1964 Erwin Nijboer
  • 1959 Erwin Olaf
  • 1958 Hans de Booy
  • 1956 Jan Lammers
  • 1943 John Lilipaly