Donderdag 2 juli 2015

2 juli is de 183ste dag van het jaar (de 184ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 182 dagen tot het einde van het jaar. 2 juli in de geschiedenis


Feest, viering, ritueel, gebruik van vandaag
Datum: donderdag 18 juni t/m vrijdag 17 juli 2015
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus (Vasten)

Ramadan1-29/30 Ramadan. De Ramadan (Arabisch: رمضان, ramadhan) is een speciale maand in de islamitische kalender, en wel de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.

Lees ook:
Kariem en Ali doen ook mee
Zomaar een dag in de Ramadan
Papa, wat is een moslim?
Het leven van Mohammed
Suikerfeest bij ons thuis


Datum: donderdag 2 juli 2015
Land / gebied: Myanmar
Religie: Boeddhisme

Volle maan in juli. Waso herdenkt de eerste preek van de Boeddha.


Datum: donderdag 2 juli 2015
Land / gebied: Wereld (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)

15 Ramadan. Imam Hassan (Hassan ibn Ali) - zoon van Ali, zoon van Abd Al Mottaleb - werd geboren op 15 Ramadan 3 van de islamitische jaartelling dat gelijk staat aan 03-03-625 van de westerse kalender.


Datum: donderdag 2 juli 2015
Land / gebied: Curaçao

Dia di Himno i Bandera. De dag, waarop het volkslied en de vlag van het eiland Curaçao wordt gevierd. Er zijn onder andere sportwedstrijden, opvoeringen en kinderactiviteiten.


Datum: donderdag 2 juli 2015
Land / gebied: Italië (Siena (Toscane))
Soort: Folkloristisch

De Palio ('vaandel') is een paardenrace die sinds 1287 gehouden wordt in het centrum van Siena (Toscane). De race gaat tussen de 17 wijken (contrade) die binnen de stadsmuren van Siena liggen. De race vindt tweemaal per jaar plaats: op 2 juli (Palio di Provenzano) en op 16 augustus (Palio dell'Assunta).