Wereld Feesten Almanak

Dinsdag 20 maart 2018

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: dinsdag 20 maart 2018
Land / gebied: Noordelijk halfrond

De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Het begin van de lente (20 of 21 maart) is bepaald op basis van een afspraak.

De komende decennia begint de lente altijd op 20 maart.

Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer. Deze lentenachtevening vindt plaats op of rond 21 maart op het noordelijk halfrond. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni). Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.


Datum: dinsdag 20 maart 2018
Land / gebied: Verenigde Naties

De Internationale Dag van het Geluk (International Day of Happiness) wordt wereldwijd jaarlijks op 20 maart gevierd. Ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2012.


Datum: dinsdag 20 maart 2018
Land / gebied: Noordelijk halfrond

Tijdens de lente-equinox (ook: maartequinox of lentenachtevening) staat de zon loodrecht boven de evenaar, wat voor het noordelijk halfrond het begin van de lente betekent. De lengte van dag en nacht zijn overal op aarde gelijk.

De lente-equinox valt jaarlijks op of rond 21 maart. De komende decennia altijd op 20 maart.


Datum: dinsdag 20 maart 2018
Land / gebied: Wereld

Noroez betekent 'nieuwe dag' en is in oude Perzische landen nog altijd een belangrijke feestdag. Het Perzisch nieuwjaar valt jaarlijks op 20, 21 of 22 maart (de datum dat de nacht en dag precies even lang zijn).

Het is geen feestdag met een islamitische grondslag, maar wordt door veel moslims (ook in Nederland) gevierd.


Datum: dinsdag 20 maart 2018
Land / gebied: Nederland

De Dag van de Burger is in Nederland de dag waarbij de overheid stilstaat bij haar belangrijkste klant: de burger. Jaarlijks op de derde dinsdag in maart. In 2007 voor het eerst in Nederland georganiseerd.


Datum: dinsdag 20 maart 2018
Land / gebied: Nederland

Op Wereldverteldag (20 maart - World Storytelling Day) worden wereldwijd door verhalenvertellers in alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld.


Datum: dinsdag 20 maart 2018
Land / gebied: Tunesië

Op 20 maart 1956 werd Tunesië onafhankelijk van Frankrijk


Datum: dinsdag 20 maart 2018
Land / gebied: Libanon

Moederdag in Libanon valt jaarlijks op 20 maart tijdens de lente-equinox.


Datum: dinsdag 20 maart 2018
Land / gebied: Japan (Boeddhisten)
Religie: Boeddhisme
Soort: Folkloristisch, Religieus, Traditioneel

Volgens boeddhistische tradities worden bezoeken gebracht aan de graven van voorouders. Veel mensen bezoeken de graven, maken de grafsteen schoon, ruimen de begraafplaats op en offeren bloemen. Tevens het moment om de relatie met de natuur te overwegen.

De eerste viering van deze dag in Japan vond reeds plaats in 806.


Datum: zaterdag 17 t/m zondag 25 maart 2018
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus (Vasten)

Navratri1-9 Sukla Chaitra. Navratri (eerste periode). Chaitra Navratri.

Navratri (ook: Navaratri or Navaratra) vindt jaarlijks in maart/april plaats. Op de eerste dag van lichte helft van de maand Chaitra begint de vier maanden durende vastenperiode, die tot de tweede Navaratri (de eerste dag van de lichte helft van de maand Asvina (september/oktober)) zal duren.

De festiviteiten duren negen dagen en nachten en richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga ('ongenaakbare'), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva.


20 maart is de 79ste dag van het jaar (de 80ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 286 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1978 Roel van Velzen
  • 1973 Yvon Jaspers
  • 1971 Plien van Bennekom
  • 1958 Holly Hunter
  • 1957 Spike Lee