Wereld Feesten Almanak

Maandag 20 augustus 2018Datum: maandag 20 augustus 2018
Land / gebied: Nederland (Amsterdam, Zeedijk)
Soort: Traditioneel (Ludiek feest)

HartjesdagDe Hartjesdag op de Zeedijk (derde maandag van augustus) zet een eeuwenoude traditie voort. In 2017 wordt Hartjesdag op maandag 21 augustus gehouden, voorafgegaan door de 'Nacht van de Romantiek' (zondag 20 augustus 2017).


Datum: maandag 20 augustus 2018
Land / gebied: Wereld
Religie: Islam

9 Dhu 'l-Hijja. Op de negende dag van de maand Dhu 'l-Hijja (bedevaartsmaand) is de dag van Arafa, een grote, belangrijke dag voor de moslims op hadj (bedevaart naar Mekka). Immers, het verblijven op Arafa behoort tot de pilaren van de hadj en dient dus verricht te worden en is zelfs de belangrijkste pilaar van de hadj.


Datum: maandag 20 augustus 2018
Land / gebied: Colombia
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Nationale feestdag, Religieus

Maria Tenhemelopneming (15 augustus) wordt in Colombia met een officiële vrije dag gevierd op (de eerstvolgende) maandag.


Datum: maandag 20 augustus 2018
Land / gebied: Hongarije
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)

Szent István Ünnepe. De 'Nationale Feestdag' (Alkotmányunk Ünnepe) of ook 'Feest van de Grondwet', wordt in Hongarije op 20 augustus gevierd. Feestdag van de Hongaarse patroonheilige, Koning Stefanus I van Hongarije (Szent István / Stefanus I de Heilige).


Datum: maandag 20 augustus 2018
Land / gebied: Marokko
Soort: Nationale feestdag

Thawrat al malik wa shâab. De 'Dag van de Revolutie van de Koning en het Volk' is een nationale feestdag in Marokko ter herinnering aan het feit, dat sultan Mohammed V op 20 augustus 1953 tijdens de onafhankelijkheidsstrijd door de Franse autoriteiten werd verbannen.


Datum: maandag 20 augustus 2018
Land / gebied: Nederland
Soort: Modern

De Dag van de Leidster wordt elk jaar gehouden op de derde donderdag van september.


Datum: maandag 20 augustus 2018
Land / gebied: Canada (Yukon)

Iedere derde maandag in augustus. Ook bekend als: Klondike Gold Discovery Day. Deze dag herinnert aan het feit dat er in Yukon goud werd gevonden.


Datum: maandag 20 augustus 2018
Land / gebied: Estland
Soort: Nationale feestdag

Taasiseseisvumispäev ('Herstel van de onafhankelijk') is jaarlijks op 20 augustus een nationale feestdag in Estland.


Datum: maandag 20 augustus 2018
Land / gebied: Argentinië

Verjaardag van de dood van generaal José de San Martín. Jaarlijks op de derde maandag in augustus een nationale feestdag in Argentinië.


Datum: vrijdag 17 t/m dinsdag 21 augustus 2018
Land / gebied: Saoedi-Arabië (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus, Traditioneel (Bedevaart)

De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender (8-12 Dhu 'l-Hijja).

De Hadj brengt hem naar de plaats waar Mohammed de islam heeft gepredikt. Mohammeds 'afscheidsbedevaart' in zijn sterfjaar werd het voorbeeld voor het huidige hadj-ritueel. De relatie met de persoon van Mohammed is voor de moslim een belangrijk aspect van de Hadj. Dit blijkt onder meer uit het bezoek dat veel pelgrims na afloop brengen aan Mohammeds graf in Medina.20 augustus is de 232ste dag van het jaar (de 233ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 133 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 2003 Prins Gabriël van België
  • 1965 KRS One
  • 1952 John Hiatt
  • 1948 Robert Plant
  • 1944 Rajiv Gandhi