Wereld Feesten Almanak

Woensdag 21 maart 2018

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: woensdag 21 maart 2018
Land / gebied: UNESCO

WereldpoëziedagJaarlijks op 21 maart is het Wereldpoëziedag (World Poetry Day). Een dag ingesteld in 1999 door de UNESCO met als doelstelling het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen en de taalkundige verscheidenheid via poëtische expressie onder de aandacht te brengen.


Datum: woensdag 21 maart 2018
Land / gebied: Verenigde Naties

Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie.

Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville, een zwarte township in Oranje Vrijstaat-Zuid-Afrika een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten. De politie opende het vuur op de menigte.


Datum: woensdag 21 maart 2018
Land / gebied: Nederland

De Nationale Boomfeestdag (ook: Boomplantdag) wordt in Nederland jaarlijks gehouden op de derde woensdag van maart. Deze dag in het voorjaar voor het behoud van bomen in de natuur werd voor het eerst in april 1957 in Nederland georganiseerd door het Landelijk Comité Boomplantdag, welke in 1980 is voortgezet in de Stichting Nationale Boomfeestdag.


Datum: woensdag 21 maart 2018
Land / gebied: Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika wordt de Dag van de mensenrechten gevierd op 21 maart, ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville dat op 21 maart 1960 plaatsvond. Dit bloedbad was het gevolg van protesten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika.


Datum: woensdag 21 maart 2018
Land / gebied: Namibië
Soort: Constitutioneel

Nationale feestdag. Viering van de verjaardag van de onafhankelijkheid (uitgeroepen in 1990).


Datum: woensdag 21 maart 2018
Land / gebied: Wereld

Sinds 2006 wordt er op 21 maart wereldwijd Wereld Downsyndroomdag (World Down Syndrome Day) gevierd. In Nederland zijn er activiteiten van de Stichting Downsyndroom (zie externe link).


Datum: woensdag 21 maart 2018
Land / gebied: Wereld (Bahá'ís)
Religie: Bahá'í-geloof
Soort: Religieus

Voor Bahá'ís begint het nieuwe jaar als de dag en de nacht even lang zijn. Om op deze dag nieuwjaar te vieren is een oude traditie in voormalige Perzische landen. Zie Noroez (Perzisch Nieuwjaar).


Datum: zaterdag 17 t/m zondag 25 maart 2018
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus (Vasten)

Navratri1-9 Sukla Chaitra. Navratri (eerste periode). Chaitra Navratri.

Navratri (ook: Navaratri or Navaratra) vindt jaarlijks in maart/april plaats. Op de eerste dag van lichte helft van de maand Chaitra begint de vier maanden durende vastenperiode, die tot de tweede Navaratri (de eerste dag van de lichte helft van de maand Asvina (september/oktober)) zal duren.

De festiviteiten duren negen dagen en nachten en richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga ('ongenaakbare'), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva.


21 maart is de 80ste dag van het jaar (de 81ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 285 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1983 Bonfire
  • 1980 Ronaldinho
  • 1967 Owen Schumacher
  • 1963 Ronald Koeman
  • 1961 Lothar Matthäus