Wereld Feesten Almanak

Dinsdag 21 augustus 2018

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: dinsdag 21 t/m vrijdag 24 augustus 2018
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

10 Dzoe al-hiddja. Het Offerfeest (Slachtfeest), of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender.

Het is het feest van het offer van Abraham. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap en dat is niet goedkoop (ca. € 300,00).

Tevens het einde van de bedevaart naar Mekka.

In het Arabisch heet het Offerfeest Id al-Adha en ook Aid al Kabir, en in het Turks heet het Kurban Bayrami.

Met het vieren van dit feest herinnert men zich dat Ibrahiem (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. In de Koran staat het verhaal dat Allah vroeg aan Ibrahiem (Abraham) om zijn zoon Ismaël te offeren om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Ibrahiem zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

Dus op de eerste dag van het Offerfeest slacht iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, of geit, koe, os, buffel of kameel. Dit gebeurt meestal in het dorp waar de man geboren is. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen.

Naast het delen, wat een belangrijk gebruik is in de islam, is het zich overgeven aan Allah en het willen zijn als Ibrahiem heel belangrijk bij het vieren van het Offerfeest.

In Nederland wordt de laatste jaren geprobeerd om van het Offerfeest een officiële feestdag (vrije dag) te maken voor de ongeveer half miljoen Nederlandse moslims.


Datum: dinsdag 21 augustus 2018
Land / gebied: Marokko
Soort: Constitutioneel

Sidi Mohamed ben Hassan el-Alaoui is geboren op 21 augustus 1963 in Rabat en werd koning van Marokko in 1999.


Datum: dinsdag 21 augustus 2018
Land / gebied: Filipijnen
Soort: Nationale feestdag

Nationale feestdag in de Filipijnen, uitgeroepen door het congres ter herinnering aan de sterfdag van Ninoy Aquino.


Datum: vrijdag 17 t/m dinsdag 21 augustus 2018
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus, Traditioneel (Bedevaart)

De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender.

De Hadj brengt hem naar de plaats waar Mohammed de islam heeft gepredikt. Mohammeds 'afscheidsbedevaart' in zijn sterfjaar werd het voorbeeld voor het huidige hadj-ritueel. De relatie met de persoon van Mohammed is voor de moslim een belangrijk aspect van de Hadj. Dit blijkt onder meer uit het bezoek dat veel pelgrims na afloop brengen aan Mohammeds graf in Medina.21 augustus is de 233ste dag van het jaar (de 234ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 132 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1991 Tess Gaerthé
 • 1984 Alizée
 • 1970 Diana Sno
 • 1951 Glenn Hughes
 • 1949 Keetie van Oosten-Hage
 • 1938 Kenny Rogers
 • 1928 Allard van der Scheer
 • 1923 Shimon Peres
 • 1920 Wina Born
 • 1904 Count Basie
 • 1891 Emiliano Mercado del Toro