Wereld Feesten Almanak

Maandag 24 april 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: maandag 24 april 2017
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

27 Radjab. Hemelreis van de profeet Mohammed. De 27ste van de islamitische maand rajab is de nacht van de reis van de profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem, en zijn daaropvolgende reis naar de hemel.

Deze miraculeuze gebeurtenis wordt 's avonds in de moskee, in de ''gezegende nacht" herdacht. De aartsengel Jibrail (of Djibriel = Gabriël) nam Mohammed in Mekka bij de arm, toen deze lag te slapen voor de moskee. Voor de poort van de moskee stond een wit rijdier. Het dier, Buraak, had vleugels aan zijn hoeven, waarmee het zich voortbewoog. Buraak vloog samen met Mohammed en Jibrail naar Jeruzalem. Op de berg van de tempel stopte Jibrail.

Op het plein boven op de heuvel zaten Mozes, Jesaja, Jezus en nog vele andere profeten. Na met hen gebeden te hebben klom Mohammed met behulp van een ladder, een mi'raadj, naar de zeven hemelen. In de zevende, hoogste hemel zag hij Allah, de allerhoogste. Daarna keerde hij terug naar Mekka, waar niemand zijn verhaal geloofde.

Deze overlevering heeft ervoor gezorgd dat voor moslims Jeruzalem, na Mekka, de heiligste stad is.


Datum: maandag 24 april 2017
Land / gebied: Niger
Soort: Nationale feestdagDatum: maandag 24 april 2017
Land / gebied: Armenië
Soort: Herdenking

De Armeense Genocide (soms aangeduid als Armeense kwestie) is de naam voor de moorden op honderdduizenden tot meer dan een miljoen Armeniërs, die gepleegd werden in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken.

Op 24 april 1915 werden honderden tot enkele duizenden leden van de Armeense elite zonder enkele vorm van proces vermoord in Constantinopel (Istanboel). Deze dag wordt nog altijd herdacht door de Armeniërs als het begin van de volkerenmoord. In de Armeense hoofdstad Erevan is een speciaal monument hiervoor opgericht. Ook in andere landen waar Armeniërs wonen worden herdenkingen georganiseerd.


24 april is de 114de dag van het jaar (de 115de dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 251 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1969 Ruud de Wild
  • 1959 Paula Yates
  • 1955 John de Mol
  • 1955 Jaap Jongbloed
  • 1946 Joop Daalmeijer