Wereld Feesten Almanak

Woensdag 24 augustus 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: woensdag 24 t/m zondag 28 augustus 2016
Land / gebied: Nederland (Raalte)
Soort: Traditioneel, Oogstfeest (Festival)

Stöppelhaene is een Sallands Oogstfeest in Raalte en wordt jaarlijks gevierd tijdens het laatste weekend van augustus. Inmiddels uitgegroeid tot een vijfdaags festival waar bekende artiesten optreden.

Stöppelhaene
Van oorsprong is Stöppelhaene een oogstdankfeest, een oud gebruik dat in vroeger tijden werd gevierd aan het einde van de rogge-oogst. Na een periode van hard werken als het graan vanaf de akkers naar de boerderij was vervoerd, was het tijd om in kleine kring feest te vieren.


Datum: woensdag 24 augustus 2016
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus (Heiligendag)

Bartolomeüs (of Bartholomeus) is een van de twaalf apostelen. De Rooms-katholieke Kerk herdenkt Bartolomeüs op 24 augustus, de Oosters-orthodoxe Kerk op 11 juni.


Datum: woensdag 24 augustus 2016
Land / gebied: Oekraïne
Soort: Constitutioneel

Na de staatsgreep in Mos­kou riep het Oekraïense parlement op 24 augus­tus 1991 de onaf­han­ke­lijk uit. Het land heet sinds de onafhankelijkheid 'Oekraïne' zonder het lidwoord 'de'. 'De Oekraïne' was een grensstrook in de Russische tijd.


Datum: woensdag 24 augustus 2016
Land / gebied: LiberiaDatum: woensdag 24 augustus 2016
Land / gebied: Nederland (Bennekom)
Soort: Oogstfeest, Folkloristisch

Oogstfeest in Bennekom iedere laatste woensdag van augustus. Vlegeldag wordt al meer dan 30 jaar georganiseerd in Bennekom (gemeente Ede). Vlegeldag is een oogstfeest dat alles te maken heeft met het verbouwen, oogsten en verwerken van graan.


Datum: dinsdag 23 en woensdag 24 augustus 2016
Land / gebied: India (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus

7/8 Krisjna Bhadrapada. Augustus/september. Een hindoe feest waarbij op de zevende en achtste dag van de donkere helft van de maand Bhadrapada de geboorte van Krishna wordt herdacht.

Een feest met veel muziek, toneel, zang en dans waarbij de verjaardag van Krishna wordt gevierd. Krishna wordt gezien als de volledige incarnatie van de god Vishnu. Hij werd onder erbarmelijke omstandigheden geboren toen zijn ouders gevangen zaten. Het voorlezen uit de Bhagavadgita - een leerdicht van Shri Krishna - staat die dag centraal in de verschillende tempels en bijeenkomsten.24 augustus is de 236ste dag van het jaar (de 237ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 129 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
  • 1973 Inge de Bruijn
  • 1952 Marion Bloem
  • 1948 Jean-Michel Jarre
  • 1929 Yasser Arafat
  • 1919 Drs P.
  • 1918 Ray McIntire
  • 1911 Léo Ferré
  • 1899 Johan Fabricius
  • 1899 Jorge Luis Borges
  • 1772 Willem Frederik van Oranje-Nassau