Wereld Feesten Almanak

Zondag 26 maart 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zondag 26 maart 2017
Land / gebied: Luxemburg
Soort: Folkloristisch, Traditioneel

Volksfeest in Luxemburg op de vierde zondag van de vastentijd (Veertigdagentijd).

Op Bretzelsonndeg - oftewel 'Pretzel Zondag' - geven jongens aan hun geliefden mooi versierd gebak in de vorm van een pretzel (een krakeling in de vorm van een knoop).


Datum: zondag 26 maart 2017
Land / gebied: Europa

ZomertijdDe zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (het begin van de wintertijd).

In de nacht van zaterdag op zondag worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit).


Datum: zondag 26 maart 2017
Land / gebied: Groot-Brittannië

Moederdag in het Verenigd Koninkrijk. Mothering Sunday is van oorsprong een christelijke feestdag die door heel Europa gevierd werd op de vierde zondag van de vastentijd (tussen Aswoensdag en Pasen). Later werd het een dag waarop moeders in het zonnetje werden gezet.

In het Verenigd Koninkrijk wordt Mothering Sunday op dezelfde manier gevierd als Moederdag.


Datum: zondag 26 maart 2017
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom

Laetare (Latijn voor Verheug U) of Halfvasten is de vierde zondag in de Veertigdagentijd, een periode van bezinning in het christendom. Op deze zondag wordt gevierd dat de vastentijd halfweg is en dat het Paasfeest in aantocht is.


Datum: zondag 26 maart 2017
Land / gebied: BangladeshDatum: zaterdag 25 en zondag 26 maart 2017
Land / gebied: Nederland

Ieder laatste weekend van maart zijn de Landelijke Ligfietsdagen. Deze dagen organiseren de ligfietsspecialisten toertochten om het publiek kennis te laten maken met het rijden op de ligfiets. Geïnteresseerden kunnen met korting een ligfiets huren. Er worden prachtige routes uitgezet door de div. ligfietsspecialisten.


Datum: zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017
Land / gebied: Nederland

De 82ste Boekenweek is van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017. Herman Koch schrijft het Boekenweekgeschenk, Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay 2017. Als thema voor de Boekenweek 2017 is gekozen Verboden vruchten.


26 maart is de 85ste dag van het jaar (de 86ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 280 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 2005 Emma Luana Ninette Sophie
  • 1973 Larry Page
  • 1971 Anouk van Nes
  • 1968 Martijn Krabbé
  • 1968 Laurent Brochard