Wereld Feesten Almanak

Maandag 27 februari 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: maandag 27 februari 2017
Land / gebied: Dominicaanse Republiek

Op 27 februari 1844 werd de Dominicaanse Republiek onafhankelijk van Haïti.


Datum: maandag 27 februari 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom (Orthodox christendom)
Soort: Religieus (Vasten)

Kouloma (Kathara Deftera, Witte maandag, Asmaandag) luidt het begin in van de vastentijd, die 40 dagen zal duren, tot Orthodox Pasen. De dag valt op de maandag zeven weken voor de Paaszondag.


Datum: zondag 26 t/m dinsdag 28 februari 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom
Soort: Religieus, Folkloristisch

CarnavalCarnaval is een uitbundig, drie dagen durend volksfeest. In Nederland oorspronkelijk alleen voorkomend in het zuiden, maar tegenwoordig ook gevierd in andere delen van het land.

Carnaval (ook wel 'Vastenavond' - vooravond van het vasten) is een van oorsprong katholiek feest, dat mogelijk ook heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen.

Tijdens de carnavalsdagen zijn er feesten waarop gehost en gedronken wordt en er zijn optochten, waarin soms de draak wordt gestoken met bekende personen en gezagsdragers. De voorbereiding van carnaval begint op elf november, door carnavalsvierders de elfde van de elfde genoemd. Op deze 'gekkendag' kiest de 'Raad van Elf' de Prins Carnaval van dat jaar.

Het tijdstip van de viering van carnaval is afhankelijk van de wisselende datum waarop Pasen jaarlijks wordt gevierd. De zevende zondag voorafgaande aan Paaszondag is carnavalszondag. Het carnaval is een feest dat vooral in de provincies Limburg en Noord-Brabant drie dagen lang het dagelijks leven in zijn greep heeft.


Datum: zondag 26 februari t/m woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Bahá'í-geloof

Bahá'í-Kerstmis. Tijdens Ayyám-i-Há geven en krijgen bahá'ís cadeautjes om liefde, broederschap en eenheid te tonen.

Letterlijk betekent Ayyám-i-Há 'de dagen van Há'. Dit zijn de vier (in een schrikkeljaar vijf) schrikkeldagen vóór de laatste maand van het bahá'í jaar, 'Alá', de vastenmaand. Met deze dagen wordt de bahá'í- kalender gesynchroniseerd met het zonnejaar van 365 (of 366) dagen.

Jaarlijks van zonsondergang 25 februari t/m zonsondergang 1 maart.27 februari is de 58ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 307 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1980 Chelsea Clinton
 • 1976 Ludovic Capelle
 • 1961 Erik van 't Wout
 • 1957 Adrian Smith
 • 1952 Henk Westbroek
 • 1932 Elizabeth Taylor
 • 1932 Dolf Zwerver
 • 1930 Joanne Woodward
 • 1928 Ariel Sharon
 • 1913 Paul Ricoeur
 • 1902 John Steinbeck