Wereld Feesten Almanak

Zondag 27 maart 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zondag 27 maart 2016
Land / gebied: Europa

ZomertijdDe zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (het begin van de wintertijd).

In de nacht van zaterdag op zondag worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit).


Datum: zondag 27 en maandag 28 maart 2016
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom
Soort: Religieus

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.


Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerstte als de voorraden van de winter opraakten.

Veel paasgebruiken zijn afgeleid van dit niet-christelijke lentefeest, zoals het rapen van eieren.

Boeren beschouwden eieren als een kiem van kracht. Ze begroeven ze in hun velden opdat ze hun kracht op de bodem over zouden brengen en voor een goede oogst zouden zorgen.

Later dienden de eieren voor de katholieken ook om na de veertigdaagse vastenperiode (die na de viering van Carnaval begon) weer op krachten te komen. Met Palmpasen werden de eieren ingezameld.


Datum: zondag 27 maart 2016
Land / gebied: China (Boeddhisten)
Religie: Boeddhisme
Soort: Religieus

Verjaardag Kwan YinOp de 19e dag van de 2e maanmaand, maar wordt ook wel gevierd op de 19e dag van de 6e maand

Kwan Yin (Quan Yin, Guan Yin, Quan Shih Yin) is de meest algemeen vereerde en meest populaire boeddhistische bodhisattva in China. Ze is vaak gekleed in een wit gewaad en wordt ook wel 'de bodhisattva die alles op de wereld ziet' of Godin van de Genade genoemd. Men gelooft dat zij zich overal vertoont onder het volk, in verschillende gedaanten. Op haar verjaardag lossen mensen hun gelofte in, doen boete of bidden om voorspoed.


Datum: zondag 27 maart 2016
Land / gebied: MyanmarDatum: zondag 27 maart 2016
Land / gebied: Internationaal

Sinds 1961. De Internationale Theaterdag (World Theatre Day) is een jaarlijks terugkerende dag en valt op 27 maart.


Datum: zaterdag 26 en zondag 27 maart 2016
Land / gebied: Nederland

Ieder laatste weekend van maart zijn de Landelijke Ligfietsdagen. Deze dagen organiseren de ligfietsspecialisten toertochten om het publiek kennis te laten maken met het rijden op de ligfiets. Geïnteresseerden kunnen met korting een ligfiets huren. Er worden prachtige routes uitgezet door de div. ligfietsspecialisten.27 maart is de 86ste dag van het jaar (de 87ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 279 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1970 Mariah Carey
 • 1963 Quentin Tarantino
 • 1960 Francine Oomen
 • 1949 John Lagrand
 • 1947 Aad de Mos
 • 1924 Sarah Vaughan
 • 1901 Carl Barks
 • 1886 Ludwig Mies van der Rohe
 • 1871 Heinrich Mann
 • 1845 Wilhelm Conrad Röntgen
 • 1797 Alfred de Vigny