Wereld Feesten Almanak

Dinsdag 28 februari 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: dinsdag 28 februari 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus (Vasten)

Vastenavond (ook gekend als 'Vette dinsdag') is de dinsdag voor Aswoensdag en traditioneel het einde van de carnavalsperiode.


Datum: dinsdag 28 februari 2017
Land / gebied: TaiwanDatum: dinsdag 28 februari 2017
Land / gebied: Spanje (Andalusië)
Soort: Traditioneel, Folkloristisch

Dia de Andalucía. Deze dag staat in het teken van de culturele identiteit van Andalusië en is een traditioneel, vooral folkloristisch, evenement.


Datum: zondag 26 t/m dinsdag 28 februari 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom
Soort: Religieus, Folkloristisch

CarnavalCarnaval is een uitbundig, drie dagen durend volksfeest. In Nederland oorspronkelijk alleen voorkomend in het zuiden, maar tegenwoordig ook gevierd in andere delen van het land.

Carnaval (ook wel 'Vastenavond' - vooravond van het vasten) is een van oorsprong katholiek feest, dat mogelijk ook heidense wortels heeft en gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen.

Tijdens de carnavalsdagen zijn er feesten waarop gehost en gedronken wordt en er zijn optochten, waarin soms de draak wordt gestoken met bekende personen en gezagsdragers. De voorbereiding van carnaval begint op elf november, door carnavalsvierders de elfde van de elfde genoemd. Op deze 'gekkendag' kiest de 'Raad van Elf' de Prins Carnaval van dat jaar.

Het tijdstip van de viering van carnaval is afhankelijk van de wisselende datum waarop Pasen jaarlijks wordt gevierd. De zevende zondag voorafgaande aan Paaszondag is carnavalszondag. Het carnaval is een feest dat vooral in de provincies Limburg en Noord-Brabant drie dagen lang het dagelijks leven in zijn greep heeft.


Datum: zondag 26 februari t/m woensdag 1 maart 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Bahá'í-geloof

Bahá'í-Kerstmis. Tijdens Ayyám-i-Há geven en krijgen bahá'ís cadeautjes om liefde, broederschap en eenheid te tonen.

Letterlijk betekent Ayyám-i-Há 'de dagen van Há'. Dit zijn de vier (in een schrikkeljaar vijf) schrikkeldagen vóór de laatste maand van het bahá'í jaar, 'Alá', de vastenmaand. Met deze dagen wordt de bahá'í- kalender gesynchroniseerd met het zonnejaar van 365 (of 366) dagen.

Jaarlijks van zonsondergang 25 februari t/m zonsondergang 1 maart.28 februari is de 59ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 306 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1954 Youp van 't Hek
 • 1954 Jean Bourgain
 • 1943 Hans Dijkstal
 • 1942 Brian Jones
 • 1942 Dino Zoff
 • 1938 Henk van Os
 • 1930 Gavin MacLeod
 • 1916 Svend Asmussen
 • 1901 Linus Pauling
 • 1882 José Vasconcelos
 • 1877 Sergei Bortkiewicz