Wereld Feesten Almanak

Maandag 3 oktober 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: maandag 3 oktober 2016
Land / gebied: Nederland (Leiden)
Soort: Folkloristisch, Traditioneel (Ludiek gemeenschapsfeest)

Overal in Nederland is 3 oktober een gewone schooldag. Maar niet als je in Leiden woont. Leidse kinderen zitten die dag niet op school, maar lopen over de kermis en vieren feest. In de stad hangt de geur van haring, vers (wit) brood en hutspot. Leiden viert dan namelijk Leidens Ontzet. Dat doen ze al vanaf de 16e eeuw.


Datum: maandag 3 oktober 2016
Land / gebied: Duitsland
Soort: Nationale feestdag, Modern

Officiële feestdag. Op 3 oktober 1990 hield de DDR op te bestaan, en werd terug samengevoegd bij West-Duitsland, de BRD (Bundesrepublik Deutschland). 3 oktober is de nationale feestdag van Duitsland (Tag der Deutschen Einheit).


Datum: maandag 3 en dinsdag 4 oktober 2016
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom
Soort: Religieus, Traditioneel

1 en 2 Tisjri. De eerste twee dagen van de joodse maand Tisjrie, de zevende maand van de joodse kalender, is het Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar. Ook wel: 'Hoofd van het Jaar', Jom Teroe'a, de dag van het Bazuingeschal.


Datum: maandag 3 oktober 2016
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

1 Moeharram. Exacte begin afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Op de eerste dag van de islamitische maand muharram herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden. Enkele generaties later zou de datum van deze verhuizing, in het Arabisch Àal-Hijra genoemd, als beginpunt voor de moslimkalender, de Hijra-kalender, worden genomen. Het is voornamelijk een feestdag die gevierd wordt in de moskee.

Veel moslims vieren ook nieuwjaar tijdens Nowruz (Perzisch Nieuwjaar), een niet islamitische traditie uit veel landen die vroeger onderdeel waren van het Perzische Rijk (o.a. Irak, Iran en Syrië).


Datum: maandag 3 oktober 2016
Land / gebied: Zuid-KoreaDatum: maandag 3 oktober 2016
Land / gebied: Internationaal

Werelddag Multi Systeem Atrofie. Jaarlijks op 3 oktober.


Datum: maandag 3 oktober 2016
Land / gebied: Wereld

Steden zonder sloppenwijken. Elke eerste maandag van oktober.


Datum: maandag 3 oktober 2016
Land / gebied: Australië (West-Australië)

Labour Day (ook wel: Eight Hours Day) wordt in verschillende delen van Australië op een andere datum gevierd.

Op de eerste maandag in maart in West-Australië. Op de tweede maandag in maart in Victoria en Tasmanië. Op de eerste maandag in mei in het Noordelijk Territorium. In de rest van Australië (Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Nieuw-Zuid-Wales, Zuid-Australië en Queensland) op de eerste maandag in oktober.


Datum: vrijdag 16 september t/m maandag 3 oktober 2016
Land / gebied: Duitsland (München)
Soort: Folkloristisch (Ludiek gemeenschapsfeest)

Oktoberfest (Oktoberfeest)Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest (bierfeest) in München (Beieren). Het begint op een zaterdag halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld, dat jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht wordt. Het duurt meestal 14 dagen.

Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.


Datum: zaterdag 1 t/m zondag 9 oktober 2016
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus

Sharad Navratri. 1-9 Sukla Asvina. September/oktober. Na Pitra Paksj begint de tweede Navaratri: negen dagen durende festivitieten, die afgesloten worden met Vijay-dashmi.

Navaratri (ook: Navratri or Navaratra) is een feest van dans en aanbidding. Het woord 'Navaratri' is samengesteld uit twee woorden: Nava (negen) en Ratri (nachten).
Lees ook:
Ganesha


Datum: vrijdag 23 september t/m zondag 9 oktober 2016
Land / gebied: Duitsland (Stuttgart)
Soort: Folkloristisch (Ludiek gemeenschapsfeest)

Het Cannstatter Volksfest/Cannstatter Wasen is een jaarlijks twee weken durend festival in Stuttgart (Duitsland). Het wordt soms ook wel het Stuttgart Bier Festival genoemd.3 oktober is de 276ste dag van het jaar (de 277ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 89 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1981 Zlatan Ibrahimovic
 • 1974 Marianne Timmer
 • 1968 Bianca Krijgsman
 • 1954 Stevie Ray Vaughan
 • 1944 Pierre Deligne
 • 1941 Chubby Checker
 • 1939 Velibor Vasovic
 • 1936 Steve Reich
 • 1925 Gore Vidal
 • 1913 Lily Petersen
 • 1909 Wim Thomassen
 • 1889 Carl von Ossietzky
 • 1871 Stijn Streuvels