Wereld Feesten Almanak

Donderdag 3 mei 2018Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom
Soort: Religieus

18 Ijar. Lag Ba'omer valt ieder jaar op 18 Ijar (meestal in mei), dat samenvalt met dag 33 van de omertelling.

De tijd tussen Pesach tot Sjavoeot is een rouwperiode in het jodendom: de omertijd. Gedurende 33 dagen van de omertijd wordt niet getrouwd, worden geen feesten gegeven en gaat men niet naar de kapper. In deze periode zijn door de eeuwen heen veel joden slachtoffer geworden van vervolgingen. Ook zijn er tijden geweest waarin er met name ellende is ontstaan door onderlinge verdeeldheid van de joden.


Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: Polen
Soort: Constitutioneel

De Constitutie van 3 mei 1791 staat bekend als de eerste moderne grondwet ter wereld (eerder dan de Franse of Amerikaanse grondwet).

Het is het hoogtepunt van de regeerperiode van de Poolse koning Stanislaw II Augustus Poniatowski (1732-1798), een verlicht vorst, die geïnspireerd is door o.a. Franse verlichtingsdenkers.


Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: UNESCO
Soort: Modern

Dag van de persvrijheid3 mei is de Werelddag van de persvrijheid, een dag om vermoorde journalisten te betreuren en onze solidariteit uit te drukken met journalisten die in de gevangenis verkommeren of op alle mogelijke manieren belemmerd worden in de uitvoering van hun werk.

Maar het is ook een goede gelegenheid om de doelstelling en verdiensten van de vrije pers te promoten en te benadrukken dat een vrije pers vrede en welvaart kan brengen in deze roerige wereld.


Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: Japan
Soort: Constitutioneel

Wel een nationale feestdag maar geen speciale festiviteiten of activiteiten.


Datum: donderdag 3 mei 2018
Land / gebied: Marokko
3 mei is de 123ste dag van het jaar (de 124ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 242 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1973 Michael Reiziger
  • 1958 Hansje Bunschoten
  • 1937 Frankie Valli
  • 1933 James Brown
  • 1903 Bing Crosby