Wereld Feesten Almanak

Woensdag 30 augustus 2017Datum: woensdag 30 augustus 2017
Land / gebied: Spanje (Buñol)
Soort: Modern (Ludiek feest)

Uitzinnig tomatenfeest in Buñol (Valencia, Spanje). Een dag per jaar verandert het slaperige plaatsje Buñol in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten. Jaarlijks iedere laatste woensdag van augustus.

Video: La Tomatina in Buñol.

Wat 60 jaar geleden begon als kattenkwaad van een groepje jongens is nu 's werelds grootste voedselgevecht.


Datum: woensdag 30 augustus 2017
Land / gebied: Turkije
Soort: Traditioneel

Zafer bayrami. Op deze dag wordt herdacht dat de nationalistische troepen, geleid door Kemal (de latere Atatürk) de eindoverwinning op de Griekse troepen behaalden in de slag bij Dumlupinarin 1922.


Datum: woensdag 30 augustus 2017
Land / gebied: Oost-Timor
Soort: Nationale feestdag, Modern

Verjaardag van de 'Popular Consultation' van 30 augustus 1999. Een referendum (volksraadpleging) waarbij de bevolking van Oost-Timor kon kiezen voor haar eigen toekomst.


Datum: woensdag 30 augustus 2017
Land / gebied: KazachstanDatum: maandag 28 augustus t/m vrijdag 1 september 2017
Land / gebied: Saoedi-Arabië (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus, Traditioneel (Bedevaart)

De Hadj is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft ten minste eens in zijn leven moet verrichten. De Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender (8-12 Dhu 'l-Hijja).

De Hadj brengt hem naar de plaats waar Mohammed de islam heeft gepredikt. Mohammeds 'afscheidsbedevaart' in zijn sterfjaar werd het voorbeeld voor het huidige hadj-ritueel. De relatie met de persoon van Mohammed is voor de moslim een belangrijk aspect van de Hadj. Dit blijkt onder meer uit het bezoek dat veel pelgrims na afloop brengen aan Mohammeds graf in Medina.30 augustus is de 242ste dag van het jaar (de 243ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 123 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1972 Cameron Diaz
  • 1964 Robert Clivillés
  • 1958 Anna Politkovskaja
  • 1949 Peter Maffay
  • 1944 Freek de Jonge