Wereld Feesten Almanak

Donderdag 5 mei 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: Nederland
Soort: Nationale feestdag, Modern

Nationale BevrijdingsdagDeze dag wordt ook wel 'Dag van de vrijheid' genoemd. Viering van de capitulatie van de nazi's (op 5 mei 1945), die tot dan toe de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland nog bezet hielden.

Op 8 mei volgde de rest van Europa. In Azië ging de Tweede Wereldoorlog nog tot 15 augustus door.

Eens in de vijf jaar is dit een nationale feestdag (dus in 2015) en daarmee voor velen een vrije dag. Bevrijdingsdag wordt vooraf gegaan door de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.


Datum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom
Soort: Herdenking

27 Nisan. Dag van de herdenking van de sjoa, de vernietiging van de zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joodse herdenking van slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog én de herdenking van de opstand van het Getto van Warschau.


Datum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom
Soort: Religieus

HemelvaartsdagHemelvaart. In veel landen een officiële vrije dag, o.a. in Nederland, Duitsland (ook Vatertag), België en Frankrijk.

Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).

Zoals er veertig dagen zitten tussen Aswoensdag en Pasen, zo zitten er ook veertig dagen tussen Jezus' herrijzenis met Pasen en Hemelvaartsdag, toen hij zich volgens de bijbel voor het laatst aan zijn volgelingen toonde. In religieuze kringen wordt dit meestal alleen met een kerkdienst gevierd.


Datum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: Duitsland

Vaderdag (Vatertag) wordt in Duitsland op dezelfde dag als Hemelvaart gevierd. De zoon keert terug naar de vader.


Datum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

27 Radjab. Hemelreis van de profeet Mohammed. De 27ste van de islamitische maand rajab is de nacht van de reis van de profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem, en zijn daaropvolgende reis naar de hemel.

Deze miraculeuze gebeurtenis wordt 's avonds in de moskee, in de ''gezegende nacht" herdacht. De aartsengel Jibrail (of Djibriel = Gabriël) nam Mohammed in Mekka bij de arm, toen deze lag te slapen voor de moskee. Voor de poort van de moskee stond een wit rijdier. Het dier, Buraak, had vleugels aan zijn hoeven, waarmee het zich voortbewoog. Buraak vloog samen met Mohammed en Jibrail naar Jeruzalem. Op de berg van de tempel stopte Jibrail.

Op het plein boven op de heuvel zaten Mozes, Jesaja, Jezus en nog vele andere profeten. Na met hen gebeden te hebben klom Mohammed met behulp van een ladder, een mi'raadj, naar de zeven hemelen. In de zevende, hoogste hemel zag hij Allah, de allerhoogste. Daarna keerde hij terug naar Mekka, waar niemand zijn verhaal geloofde.

Deze overlevering heeft ervoor gezorgd dat voor moslims Jeruzalem, na Mekka, de heiligste stad is.


Datum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: DenemarkenDatum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: Japan

Tango no sekku / kodomo no hi. Oorspronkelijk alleen een feest voor jongens en hoewel het nu ook voor meisjes is bedoeld, is het nog steeds voornamelijk een jongensfeest. Nationale feestdag.
Lees ook:
Prinses Hase


Datum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: Mexico

Cinco de Mayo ('vijf mei') is een feestdag in Mexico die - de naam zegt het al - op 5 mei gevierd wordt.

Cinco de Mayo herinnert aan 5 mei 1862, de dag waarop Mexico een Frans leger versloeg in de Slag bij Puebla. President Benito Juárez verklaarde vier dagen later dat 5 mei voortaan een nationale feestdag zou zijn.


Datum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: Thailand

Op 5 mei 1950 wordt Rama IX tot koning van Thailand gekroond. Hij is momenteel de langst zittende monarch ter wereld.


Datum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: InternationaalDatum: donderdag 5 mei 2016
Land / gebied: Zuid-Korea
5 mei is de 125ste dag van het jaar (de 126ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 240 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
  • 1956 Kamagurka
  • 1950 Maggie MacNeal
  • 1943 Michael Palin
  • 1924 Theo Olof
  • 1882 Sylvia Pankhurst
  • 1846 Henryk Sienkiewicz
  • 1818 Karl Marx
  • 1813 Søren Kierkegaard