Wereld Feesten Almanak

Maandag 5 juni 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Verenigde Naties

Ingesteld door UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties.


Datum: maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Suriname (Hindoestanen)

Jaarlijks op 5 juni i.v.m. Hindoestaanse immigratie. Viering van de aankomst van de eerste Hindoestaanse contractarbeiders uit het toenmalige Brits-Indië (de huidige landen India, Pakistan en Bangladesh) in Suriname, in 1873.

Deze contractarbeiders namen de plaats in van de voormalige slaven in Suriname, die op 1 juli 1863 de vrijheid kregen. Op 5 juni 1873 kwam het eerste schip aan, de Lalla Rookh.

Hindoestaanse Surinamers vieren deze dag met muziek, toneelvoorstellingen en toespraken.


Datum: maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Denemarken
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel

Nationale feestdag, jaarlijks op 5 juni. Vanwege de dag waarop in 1849 de grondwet van kracht werd. Denemarken is sinds de eerste grondwet in 1849 een constitutionele monarchie met als staatshoofd een monarch.


Datum: maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Denemarken

Elk jaar op 5 juni is het in Denemarken Vaderdag.


Datum: maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Nederland

Op de Dag van het Kasteel (ieder jaar op Tweede Pinksterdag) opent de Nederlandse Kastelenstichting samen met eigenaren en beheerders van kastelen de poorten van meer dan 80 buitenplaatsen en ruïnes voor het grote publiek.


Datum: maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Ierland

June Bank Holiday. Iedere eerste maandag in juni.


Datum: maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Nieuw-Zeeland

Viering van de verjaardag van de Britse koningin Elisabeth II, die op 2 juni 1953 werd gekroond. In Nieuw-Zeeland elke eerste maandag in juni.


Datum: zondag 4 en maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom
Soort: Religieus

PinksterenOp deze vijftigste dag na Pasen, de laatste dag van de paastijd, wordt in de christelijke kerken herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Deze geschiedenis wordt beschreven in het Nieuwe Testament. Op wat later de Eerste Pinksterdag is gaan heten gebeurde concreet het volgende. De gelovigen waren in een huis bijeen toen er binnen plotsklaps een geluid van een grote windvlaag zich voordeed en er een soort vlammen verschenen die zich boven de hoofden van de aanwezigen verspreidden - beter bekend als "vurige tongen." De gelovigen werden met de Heilige Geest vervuld en begonnen buiten het huis op luide toon het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen met als gevolg dat er een grote massa mensen afkomstig uit allerlei windstreken op hen afkwam. De apostel Petrus nam vervolgens het woord en hield een lange toespraak waarna er ongeveer drieduizend mensen zich bij hen aansloten.

Tevens wordt de geboorte van de (katholieke) kerk herdacht.

In tegenstelling tot Kerstmis en Pasen kent Pinksteren tegenwoordig geen wereldse uiterlijkheden meer. Oude gebruiken zoals vanuit de nok van de kerk duiven loslaten en vurige ballen en bloemen naar beneden werpen, zijn in de loop der tijd verloren gegaan.


Datum: zondag 4 en maandag 5 juni 2017
Land / gebied: Oost-Europa
Religie: Christendom (Orthodox christendom)
Soort: Religieus

Binnen het Orthodox christendom is Pinksteren het feest van de Triniteit. Het is een van de grote feesten waarin de theophanie, de Godsverschijning, wordt gevierd en het behoort bij de twaalf hoofdfeesten van de orthodoxe kerk, de Dodekaorton. Al deze feesten zijn gegroepeerd rond het grote feest der feesten, namelijk Pasen.5 juni is de 156ste dag van het jaar (de 157ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 209 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1973 Gella Vandecaveye
 • 1968 Kerwin Duinmeijer
 • 1962 Astrid van België
 • 1941 Martha Argerich
 • 1935 Mischa Mengelberg
 • 1935 Peter Schat
 • 1912 Adriaan Morriën
 • 1912 Josef Neckermann
 • 1912 Adriaan Morriën
 • 1852 John Maynard Keynes
 • 1771 Ernst August I van Hannover
 • 1723 Adam Smith
 • 1718 Thomas Chippendale