Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 6 april 2019Datum: zaterdag 6 t/m zondag 14 april 2019
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus (Vasten)

Chaitra NavratriNavratri (eerste periode). 1-9 Sukla Chaitra. Navratri (ook: Navaratri or Navaratra) vindt jaarlijks in maart/april plaats. Op de eerste dag van lichte helft van de maand Chaitra begint de vier maanden durende vastenperiode, die tot de tweede Navratri (de eerste dag van de lichte helft van de maand Asvina (september/oktober)) zal duren.

De festiviteiten duren negen dagen en nachten en richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga ('ongenaakbare'), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva.


Datum: zaterdag 6 april 2019
Land / gebied: Thailand
Soort: Constitutioneel

Op 6 april 1782 kwam de huidige dynastie (de Chakri-dynastie) in Thailand aan de macht. Deze dag herdenkt en viert die gebeurtenis met een nationale feestdag.


Datum: zaterdag 6 april 2019
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme

Gudi Padwa. Marathi Nieuwjaar.


Datum: zaterdag 6 en zondag 7 april 2019
Land / gebied: Nederland

Elk eerste weekend van april openen ruim tweehonderd gastvrije groente-, bloemen- en potplantenkwekers, verspreid over heel Nederland, de deuren van de kassen. Ze laten vol trots zien wat voor mooie producten ze telen en hoe ze dit doen.6 april is de 96ste dag van het jaar (de 97ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 269 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1965 Rica Reinisch
  • 1964 René Eijkelkamp
  • 1960 Eric Hoekstra
  • 1947 John Ratzenberger
  • 1939 Cor Veldhoen