Wereld Feesten Almanak

Woensdag 6 juli 2016

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: woensdag 6 t/m donderdag 14 juli 2016
Land / gebied: Spanje (Pamplona)

Let op: het stierenrennen is altijd dodelijk voor de stieren, lees daarom ook het artikel van het Comité Anti Stierenvechten.

Las fiestas de San Fermín (of: San Fermín-feesten). Jaarlijks van 6 tot en met 14 juli vinden 'Las fiestas de San Fermín' (de feesten van de heilige Fermín) plaats. Iedere ochtend vindt er het zogenaamde 'encierro' (stierenrennen) plaats: duizenden waaghalzen rennen (soms halfdronken) vóór en tussen de stieren over 900 meter afgezette straat naar de arena.

Daarom is het feest ook wel bekend als het Stierenrennen in Pamplona. Het dagelijkse ochtendritueel beslaat slechts enkele minuten van de negen dagen durende feesten ter ere van San Fermín.

Jaarlijks komen er duizenden bezoekers kijken hoe in acht dagen 48 vechtstieren en tientallen ossen door de straten worden gejaagd en wagen sommigen zich op het parcours.


Datum: woensdag 6 t/m vrijdag 8 juli 2016
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

1 Sjawwaal Op de 1ste dag van de tiende maand, viert men het Suikerfeest, Id-al-Fitr, het feest van het breken van de vasten. Het einde van de Ramadan. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. De hier gegeven datum is de datum van de volle dag. Het Suikerfeest begint op de dag ervoor bij zonsondergang.

Het Suikerfeest, ook wel het kleine feest, (Turks: Şeker Bayramı) is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitisch jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten.


Datum: woensdag 6 juli 2016
Land / gebied: India (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus

Ook: Ratha Yatra (ratha betekent wagen en yatra betekent letterlijk bedevaart). Een hindoestaanse feestdag waarop heer Krishna wordt geëerd en waar men door middel van dansen en zingen hun zonden kunnen laten vergeven. Hoogtepunt is het door gelovigen trekken van een processiewagen met de beeltenis van de god Jagannath (Heer van het Universum) door de stad.


Datum: woensdag 6 juli 2016
Land / gebied: Tsjechië

Johannes Hus (Tsjechisch: Jan Hus) (ca. 1369/1370 - 6 juli 1415) was een Boheemse hoogleraar die geldt als een voorloper van de Hervorming.


Datum: woensdag 6 juli 2016
Land / gebied: ComorenDatum: woensdag 6 juli 2016
Land / gebied: MalawiDatum: woensdag 6 juli 2016
Land / gebied: Nederland (Zwolle)

De woensdagen in juli staat Zwolle vol kramen en curiosa.6 juli is de 187ste dag van het jaar (de 188ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 178 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
  • 1946 Sylvester Stallone
  • 1946 George W. Bush
  • 1937 Vladimir Ashkenazy
  • 1935 Tenzin Gyatso
  • 1927 Bill Haley
  • 1927 Jan Hein Donner
  • 1927 Janet Leigh
  • 1923 Nancy Reagan
  • 1923 Wojciek Jaruzelski
  • 1912 Heinrich Harrer