Wereld Feesten Almanak

Vrijdag 8 september 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: vrijdag 8 september 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)
Soort: Religieus

Maria Geboorte is een Maria-feest in de Latijnse en de Orthodoxe Kerk. De Orthodoxie viert Maria's geboorte met een aparte liturgie, in de Katholieke Kerk geldt het als feest en wordt gevierd zonder octaaf.


Datum: vrijdag 8 t/m zondag 10 september 2017
Land / gebied: Luxemburg (Grevenmacher)
Soort: Folkloristisch

Jaarlijks in het tweede weekend van september wordt in het Luxemburgse stadje Grevenmacher aan de Moezel een groot driedaags wijnfeest gevierd.


Datum: vrijdag 8 september 2017
Land / gebied: Andorra
Soort: Religieus, Nationale feestdag (Heiligendag)

Nationale feestdag. Bedevaart naar het beeld van de beschermheilige. De beschermheilige van Andorra is O.L.V. van Meritxell de Mare de Déu.


Datum: vrijdag 8 september 2017
Land / gebied: Macedonië

Op 8 september 1991 werd in het huidige Macedonië een referendum uitgeschreven, waarin de bevolking zich kon uitspreken voor of tegen onafhankelijkheid van Joegoslavië.


Datum: vrijdag 8 september 2017
Land / gebied: Bolivia (Sucre)

Beschermheilige van Sucre.


Datum: vrijdag 8 september 2017
Land / gebied: Malta
Soort: Traditioneel, Folkloristisch

Nationale feestdag. 8 september. Onze vrouwe van de overwinning. Dit feest herinnert aan de beëindiging van het Turkse beleg in 1565 en het einde van de blokkade van Valletta door de Duitse en Italiaanse marine in 1943. Herdenking van de gebeurtenissen in 1565 toen de Johannieter-ridders en de Maltese eilandbewoners de Ottomaanse Turken versloegen en ze het Christendom redden van de Saraceense bedreiging.


Datum: vrijdag 8 september 2017
Land / gebied: UNESCO
Soort: Modern

De Wereld-alfabetiseringsdag (of Internationale Dag tegen Ongeletterdheid) is ingesteld om aandacht te schenken over de gehele wereld aan analfabetisme.


Datum: vrijdag 1 t/m zondag 10 september 2017
Land / gebied: Tibet
Religie: Boeddhisme

Shoton Festival Tibet. Het Yoghurtfestival of Yoghurtbanket is een jaarlijks festival dat bij het Norbulingka-paleis in Lhasa, Tibet wordt gehouden. Tijdens het festival zijn er veel feestende groepen op straat, vinden er familiesamenkomsten plaats en is er geregeld vuurwerk.


8 september is de 251ste dag van het jaar (de 252ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 114 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1979 Pink
  • 1976 Sjeng Schalken
  • 1962 René Klijn
  • 1960 Matthijs van Nieuwkerk
  • 1943 Marnix Kappers