De engel Gabriël

De engel GabriëlOp een dag, duizend jaar geleden, stuurde God de aartsengel Gabriël naar de aarde om na te gaan wie daar goede mensen waren en wie slechte. Gabriël vermomde zich soms als een oude vrouw of als een oude man of als een jonge man.
Op een dag toen hij rondliep vermomd als een arme uitgeputte en stumperige oude man, bezocht hij het huis van een arme vrouw en zei tegen haar: "Och, mevrouw, in Gods naam, geef me alstublieft een hapje te eten. Ik heb twee dagen niets gehad."
De vrouw antwoordde: "Ik heb alleen maar tortilla's en dit kleine beetje bruine bonen, maar ik zal het met u delen als u wilt."
Zo deelde de arme weduwe haar eten met de oude man. Toen hij klaar was stond de oude man op en zei: "God zegene u, mevrouw, en vermenigvuldige honderdduizend keer het eerstvolgende dat u gaat doen." Daarop vertrok hij. De oude vrouw bleef zitten nadenken: "Wat zal ik klaar maken voor het avondeten? Ik heb niets in huis." Ze stond op, pakte een stenen pot waarin ze een paar centen verborgen had en begon te tellen, terwijl ze zei: "Kijken of er genoeg is om een handje maïs te kopen voor het avondeten." Ze begon het geld te tellen. Je kunt je haar schrik voorstellen toen ze er drie dagen over deed om al het geld te tellen dat als een wonder uit de stenen pot te voorschijn kwam.
Een paar dagen daarna verscheen er een arme aftandse oude man op het landgoed van een rijke oude dame en zei: "In Gods naam, help me mevrouw, ik heb geen hap gegeten in twee dagen." De vrouw wilde hem wegjagen zoals ze altijd gedaan had met alle armen. Maar ze herinnerde zich hoe haar buurvrouw geluk gehad had en daarop zei ze heel vriendelijk: "Ga hier maar zitten, beste man, ik ga eten voor u halen."
Ze ging vlug naar de keuken, pakte een van haar knechten zijn eten af en bracht dat naar de oude man. Toen die klaar was zei hij tegen haar: "God zegene u, mevrouw, en vermenigvuldige honderdduizend keer het eerstvolgende dat u gaat doen." Toen de oude man de deur uit was, zei de vrouw: "Nu ga ik naar mijn kamer, al mijn geld te voorschijn halen en het tellen."
Maar eerst ging ze naar de w.c. om te plassen... en daar zit ze nu nog.
*   *   *
Samenvatting
Een grappig legende-sprookje uit Nicaragua. Regelmatig komt de aartsengel Gabriël in vermomming op aarde. Wanneer hij als oude man aanklopt bij een arme vrouw, deelt ze met hem haar eten. Ze wordt beloond door het eerstvolgende dat ze gaat doen te verhonderdduizendvoudigen. Laat ze nou net haar geld gaan tellen...
Toelichting
Dit verhaal (legendesprookje) heeft haar wortels in het Spaanse (christelijke) verleden van Spaanstalig Amerika.