De godin Benten en de zanger

De godin Benten en de zangerIn Mikawa in de provincie Atsoemi staat de tempel Sam-mpo-in die aan Benten is gewijd. Van haar beeld moet een wonderbaarlijke kracht uitgaan en daarom stromen pelgrims van heinde en ver naar dit oord. Niet ver van de tempel verwijderd ligt het dorp Kamo. Daar leefde een paardendrijver die bekend stond als een zeer goede zanger. Hij was gewoon elke avond met zijn lastdier langs de Sam-mpo-in-tempel te komen en zong dan het hoogste lied.
Nu had Benten, als patrones van de muziek, genoeg verstand van de edele toonkunst om te kunnen onderscheiden wat goed en wat slecht was. De stem van deze zanger kon zij alleen maar vergelijken met die van uitzonderlijk begaafde hemelse geesten.
Op een avond toen de paardendrijver als gewoonlijk luid zingend voorbij kwam, zag hij voor de tempel een buitengewoon mooie vrouw staan. Zij liep naar hem toe en zei: "Ik ben geen gewone sterveling, maar niemand minder dan Benten van Sam-mpo-in. Ik heb elke avond met bewondering naar je gezang geluisterd, en ik ben verliefd op je geworden. Daarom heb ik besloten deze nacht met je door te brengen. Praat er echter met niemand over en zwijg als het graf over deze amoureuze affaire. Mocht je er ooit iets over los laten, dan kun je je testament wel maken! Maar wanneer je dit geheim goed bewaart, dan zul je een leven zonder zorgen hebben en zullen geluk en rijkdom je ten deel vallen. Dit gebeurt alleen maar omdat ik je stem zo mooi vind."
"Een nachtje met een godin slapen, dat gebeurt je ook niet elke dag!" dacht de drijver en hij beloofde er met niemand over te spreken.
Nog vele nachten genoot hij van de liefde van de godin, en zo lang hij zijn mond maar hield, ging alles goed. Maar hoeveel moeite kost het niet een geheim te bewaren, en dan nog wel zo'n groot geheim! Tegen een vriend die hem vroeg waarom hij nooit met een vrouw gezien werd, flapte hij het er ineens uit. Zijn verhaal was nog niet helemaal ten einde, of hij viel dood ter aarde.
*   *   *
Samenvatting
Een legende over een man die het bed deelt met een godin. De godin Benten, beschermster van de muzikanten, hoort een zanger heel mooi zingen. Ze daalt af naar de aarde en biedt hem aan om samen met haar de nacht door te brengen. Er is één voorwaarde: hij mag tegen niemand zeggen dat hij met de godin het bed deelt.
Toelichting
Benten is de Japanse godin van de liefde, de welsprekendheid, de wijsheid, de kunsten, de muziek, kennis, geluk en water. Ze is de patrones van geisha's en muzikanten. Oorspronkelijk was ze een zee- of watergodin, die vooral bekendheid genoot als godin van het plaatselijke meer. Later werd ze een godin voor de rijken. Benten wordt vaak afgebeeld als een prachtige vrouw, die op een draak zit en een snaarinstrument bespeelt. Ze heeft acht armen en in haar handen houdt ze een zwaard, een juweel, een boog, een pijl, een wiel en een sleutel. Haar andere handen houdt ze tezamen als in een gebed. Bekend is het verhaal waarin veel kinderen door een draak worden verslonden en zij er voor zorgt dat de draak met zijn gruwelijkheden ophoudt (zie: De godin Benten en de draak).